2012

Boekenberg te Spijkenisse

De bibliotheek is ontworpen om het lezen te promoten. Door de verschillende programma-onderdelen zoals kantoren, vergaderruimtes en auditorium vertikaal te stapelen, zijn er brede terrassen ontstaan van verschillende groottes waarop de boekenkasten zijn gepositioneerd. De terrassen worden door middel van trappen met elkaar verbonden en vormen een doorgaande route om de berg heen naar de top.

CJIB te Leeuwarden

De nieuwbouw van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) in Leeuwarden heeft een bijzondere buitenwand van golvend glas. Architectenbureau Claus en Kaan heeft de buitenste glaswand ontworpen bestaand uit een groot aantal gekromde glasplaten, die tegen elkaar aan worden gemonteerd. Door de kromming is het glas bijzonder sterk en vandalismebestendig. Mocht de goudkleurige zonwering niet gesloten zijn dan kunnen de passanten de transparante en witte binnenkant van het pand bekijken.

De Fabriek te Rotterdam

In het hart van Delfshaven aan de oever van de Schie staat een oud karakteristiek Fabriekscomplex dat in de loop van de jaren heel wat van zijn glans heeft verloren. De in de tijd aan elkaar gegroeide agglomeratie van karakteristieke panden is door jarenlange leegstand en verwaarlozing in verval terecht gekomen. Het gebouw dient na een ingrijpende verandering een bedrijfsverzamelgebouw voor de creatieve industrie te worden. Het atrium vormt het ‘Hart’ van het gebouw als een ontmoetingsplaats voor de ondernemers.

De Karel Doorman te Rotterdam

Het project “De Karel Doorman” betreft de renovatie van het vlak na de oorlog door van Den Broek en Bakema ontworpen winkelgebouw Ter Meulen, met daarboven een toegevoegd woongebouw. De nieuwbouw bestaat vanaf de 14de verdieping uit twee torens met daartussen een beschutte daktuin en krijgt een buitengewoon sterk beeld door een glazen buitenhuid met daarop aangebracht een vitrageachtige print, door middel van zeefdruktechniek.

Gouden Handen te ‘s Heerenberg

Woonzorg Nederland transformeerd het voormalige klooster St. Bonifacius (dat werd gebouwd in 1910) tot een complex met gelijkvloerse appartementen. Nadat de functie van klooster verviel, was hier jarenlang een cultuur- en creativiteitscentrum gevestigd genaamd ‘Gouden Handen’. De appartementen zjin exclusief gereserveerd voor 55-plussers: 33 huurappartementen in de vrije sector, waaronder 2 casco Kapel-appartementen, en 13 huurappartementen in de sociale sector.

Filmmuseum te Amsterdam

Het Filmmuseum is gevestigd op een prominente plek aan de noordelijke IJ-oever, tegenover het Centraal Station. Het nieuwe Filmmuseum (bruto oppervlakte circa 7200 m2) geeft onderdak aan vier filmzalen met respectievelijk driehonderd, honderdtwintig en tachtig zitplaatsen. Ook is er ruimte voor tentoonstellingen en educatieve activiteiten (1200 m2), bibliotheek, studiecentrum, werkruimten en horeca en winkel.

Gemeentehuis te Hardenberg

Naar het ontwerp van Branimir Medic en Pero Puljiz (de Architekten Cie.) heeft de gemmeente Hardenberg een nieuw gemeentehuis gerealiseerd. Het gemeentehuis is een in het oog springend onderdeel van het nieuwe stadspark voor de inwoners. De parkeervoorziening welke zich half verdiept en gedeeltelijk bovengronds begeeft, wordt door een natuurlijk groene heuvel aan het zicht onttrokken.

IMd te Rotterdam

Op de zuidelijke punt van het eiland Feyenoord heeft het Rotterdamse ingenieursbureau IMd haar nieuwe onderkomen gevestigd in de daarvoor leegstaande Struyken&Co loods met een unieke industriële uitstraling. De zeer licht geconstrueerde stalen vakwerkliggers in het dak van de naoorlogse loods zijn een lust voor het oog voor de duurzaamheidconnaisseurs en een uitdaging voor de hedendaagse constructeur.

Justus van Effencomplex te Rotterdam

Het Justus van Effencomplex uit 1922 van de Rotterdamse architect Michiel Brinkman is gerenoveerd. Het wooncomplex is een mijlpaal in de Nederlandse Volkshuisvestingsbouw doordat het de eerste galerij, verhoogde woonstraat, van Nederland bevat. In opdracht van Woonstad Rotterdam heeft Molenaar en van Winden Architecten i.s.m. Hebly Theunissen Architecten het Rijksmonument omgevormd tot een woongebouw met 154 koop- en huurwoningen in verschillende typen.

Kohnstammhof te Amsterdam

De Hogeschool van Amsterdam gaat haar onderwijsactiviteiten concentreren aan de Wibautstraat te Amsterdam. Het project heeft de naam Amstelcampus en wordt gerealiseerd aan weerszijden van de Wibautstraat ter hoogte van het Rhijnspoorplein.
Het Kohnstammhof met het Kohnstammhuis (Rijksmonument) en het Mauritsgebouw vormt één van de centrale gebieden binnen de Amstelcampus.

Metaforum te Eindhoven

Ector Hoogstad Architecten transformeerde de voormalige W-Hal van de Technische Universiteit Eindhoven tot MetaForum. De uit 1958 stammende hal is verbouwd en er een nieuw faculteitsgebouw bovenop geplaatst. Het vernieuwde hart van de TU herbergt alle studentenvoorzieningen. In het bovenste deel van MetaForum vestigt zich de faculteit Wiskunde & Informatica.

New Babylon te Den Haag

Het Nieuwe Babylon is geïnspireerd door het ‘a New City in the City’-concept: een 24-uurs stedelijk leefgebied met alle mogelijke functies en voorzieningen. Begin 2000 is gestart met de transformatie van het Haagse stationsgebied tot een representatieve toegangspoort naar de stad. Er moest een nieuw stuk binnenstad gecreëerd worden dat voldeed aan de eisen van deze eeuw. Met goed op elkaar afgestemd openbaar vervoer en gemakkelijk bereikbaar voor het autoverkeer.

Podium te Amersfoort

Het nieuwe hoofdkantoor van VolkerWessels fungeert als ontmoetingsplek voor alle bedrijven. Het gebouw bestaat uit zes kantoorlagen met een karakteristieke dakvorm en een markante glazen boardroom aan de gevel. Bij binnenkomst toont zich de grote vide die doorloopt op de bovenste etage. Een doorgaande massief houten trap slingert zich door de vide omhoog waardoor er ruimte voor ontmoeting ontstaat en de verschillende kantoorverdiepingen met elkaar verbonden worden.

Provinsjehûs Provinsje Fryslân te Ljouwert

In het centrum van Leeuwarden is op de locatie waar het Provinsjehûs eerder was gehuisvest, het nieuwe Provinciehuis van de Provinsje Fryslân gebouwd. Eerst werd het voormalige provinciehuis gesloopt, met uitzondering van de monumentale panden, waaronder de Statenzaal. Deze zijn blijven bestaan, gerenoveerd en geïntegreerd in de nieuwe huisvesting.

Rabobank te Utrecht

Twee ellipsvormige torens vormen de nieuwe behuizing van de Rabobank in Utrecht. Naast het ijzige, rotsvormige complex van de Rabobank uit de jaren tachtig steken de nieuwe torens 105 meter hoog de lucht in.
De uitbreiding van de Rabobank naast het Centraal Station van Utrecht meet 56.000 m2 vloeroppervlak; hoogbouw was nodig om de diensten uit verschillende delen van het land op deze plek te kunnen concentreren. Het ontwerp van de nieuwbouw is van Kraaijvanger architecten.

Westerlaantoren te Rotterdam

Het voormalige hoofdkantoor van Vopak is gerenoveerd tot kantoor- en woongebouw de Westerlaantoren. De Westerlaantoren ligt aan de rand van historische Scheepvaartkwartier en Het Park in Rotterdam. Architectenbureau Ector Hoogstad maakte het ontwerp voor de renovatie en de 5 verdiepingen die bovenop de huidige toren komen. De 1e tot en met 10e verdieping is gereserveerd voor kantoorruimte, van de 11e tot en met de 19e verdieping komen 45 luxe appartementen. De appartementen hebben vrij uitzicht over Het Park, De Maas of over het centrum.

ROC Mondriaan te Leidschenveen

De nieuwbouw voor het ROC Mondriaan ligt direct naast het station Leidschenveen van de Randstadrail. Bij het ontwerp is ingezet op een duurzaam flexibel gebouw dat een sterke visuele relatie heeft met het station. Een centraal wigvormig atrium zorgt voor overzicht en oriëntatie in het gebouw.