Architectuur in Nederland – Jaarboek 2005 / 2006

De publicatie Architectuur in Nederland laat een selectie zien van de meest opmerkelijke architectuur die het afgelopen jaar op Nederlands grondgebied is gerealiseerd. Uit honderden inzendingen werden er ruim negentig geselecteerd voor een bezoek.

In deze publicatie gaat kwaliteit voor reputatie, innovatie voor de grote namen. Het Jaarboek brengt in kaart hoe grenzen worden verlegd en hoe de Nederlandse architectuur ondanks alles alsmaar voorwaarts gaat. Of openen de verschuivende panelen van politiek en markt juist nieuwe mogelijkheden? Welke vorm heeft het wonen in de Vinexwijken aangenomen? Wat is de oogst van het welstandsvrije wonen? Kan de ‘woonconsument’ werkelijk invloed uitoefenen op vorm en inrichting van zijn droomhuis? Wie bepalen het architectonisch klimaat? Bevat de selectie van 2005 aanwijzingen voor nieuwe trends? Worden de contouren zichtbaar van nieuwe vormen van stedelijkheid, of is ‘urbaan’ synoniem met ‘retro’? Behalve de ruim dertig projecten bevat het Jaarboek een essay dat zich laat lezen als een ontdekkingstocht door een vreemde nieuwe wereld Nederland in 2005.

Met o.a. de onderstaande projecten voorzien van foto’s door Rob Hoekstra:
- 3XN (muziekgebouw Bimhuis);
- de Architekten Cie. (Philharmonie – De Tricot);
- Neutelings Riedijk (Scheepvaart & transport college);
- Zeinstra van der Pol (warmtekrachtkoppeling centrale).

Door op de afbeelding hiernaast te klikken wordt er een PDF getoond van het eerste hoofdstuk van architectuur jaarboek 2007/2008.