Projecten van Team V Architectuur

ASR te Utrecht (voor renovatie 2015)

Het pand waarin a.s.r. nu gevestigd is, stamt uit de begin jaren zeventig. De technische installaties zoals klimaatbeheersing en het riool zijn verouderd, het interieur voldoet niet meer aan de huidige moderne maatstaven en er komt weinig daglicht binnen. In oktober 2010 is na grondig onderzoek de beslissing genomen om te renoveren in plaats van te kiezen voor nieuwbouw. Deze beslissing kwam onder andere voort uit het besluit (juli 2009) van de Raad van Bestuur om alle activiteiten van a.s.r. te concentreren op één locatie in de regio Utrecht.

ASR te Utrecht (Renovatie 2012 – 2015)

De renovatie van Archimedeslaan 10 in Utrecht is gestart in 2012 en duurt tot en met 2015. Het vernieuwde pand is volledig ingericht op het Nieuwe Generatie Werken (NGW). Het pand voldoet aan de duurzaamheidsambities van a.s.r. en zorgt voor ondersteuning van één cultuur waarin samenwerking, openheid en flexibiliteit centraal staan. Na renovatie biedt het gebouw onderdak aan alle medewerkers van a.s.r., met uitzondering van de collega’s van Ardanta en Europeesche Verzekeringen.

Centraal Station te Rotterdam

In 2005 kreeg een team van architecten (genaamd Team CS) de opdracht de nieuwe ov-terminal voor Rotterdam te ontwikkelen. Het ontwerp sluit aan op haar directe omgeving en is ontworpen om te kunnen blijven meegroeien met de eisen van de tijd en het groeiende aantal reizigers. Het Team CS bestaat uit drie bureaus: Benthem Crouwel, Meyer en Van Schooten en West 8 Urban design & landscape architecture.

La Grande Cour te Amsterdam

Het voormalige rangeerterrein op het Westerdokseiland heeft plaats gemaakt voor een modern stedelijk landschap met een hoge bebouwingsdichtheid. La Grande Cour, het meest zuidelijk gelegen project, is het resultaat van de samenwerking tussen drie architectenbureaus. Meyer en Van Schooten, de Architecten Cie en Heren 5 Architecten. Ondanks uniforme schil van het bouwblok is het handschrift van de verschillende bureaus goed te herkennen.

Ministerie van Financiën te Den Haag

Het ministerie van Financiën heeft bij de recente renovatie een complete metamorfose ondergaan. Meyer en Van Schooten Architecten maakte van het gesloten bolwerk een verrassend open en transparant overheidsgebouw. Het uit 1975 daterende ministeriegebouw was volstrekt verouderd. Zo ontbrak elke vorm van thermische isolatie. De uitkragende betonnen borstweringen waren vastgestort aan de verdiepingsvloeren en de eigenlijke gevelpuien bestonden uit ongeïsoleerde staalprofielen met enkelglas.