0 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Kies een project

Alliander te Duiven

Alles is tijdelijk. Dat is één van de universele waarheden die architect Thomas Rau als uitgangspunt nam bij de huisvesting van Alliander. Een andere belangrijke is: De aarde is een gesloten systeem. Er komt niets bij. De middelen zijn eindig. Maar de gevolgen zijn permanent. Het antwoord hierop is: circulair bouwen.

Antinori Nel Chianti Classico te Bargino

In Bargino (vlakbij Florence) zit het kloppende hart van het wijnhuis “Antinori Nel Chianti Classico” verscholen in de bergen. Het golvende gebouw, gehuld in een terracotta schutkleur is één met zijn omgeving. Aangekomen bij een gigantisch entree met muren als uit de berg gehouwen verdedigingswerken, laat een bewaker ons door alsof wij voor een geplande rondleiding komen. :-)

Via een uit cortenstaal vervaardigde trap (die als een wervelwind omhoog cirkelt) loop ik naar de ingang van het immense complex.

ASR te Utrecht (Voor de renovatie 2013)

Het pand waarin a.s.r. nu gevestigd is, stamt uit de begin jaren zeventig. De technische installaties zoals klimaatbeheersing en het riool zijn verouderd, het interieur voldoet niet meer aan de huidige moderne maatstaven en er komt weinig daglicht binnen. In oktober 2010 is na grondig onderzoek de beslissing genomen om te renoveren in plaats van te kiezen voor nieuwbouw. Deze beslissing kwam onder andere voort uit het besluit (juli 2009) van de Raad van Bestuur om alle activiteiten van a.s.r. te concentreren op één locatie in de regio Utrecht.

ASR te Utrecht (Renovatie 2012 – 2015)

De renovatie van Archimedeslaan 10 in Utrecht is gestart in 2012 en duurt tot en met 2015. Het vernieuwde pand is volledig ingericht op het Nieuwe Generatie Werken (NGW). Het pand voldoet aan de duurzaamheidsambities van a.s.r. en zorgt voor ondersteuning van één cultuur waarin samenwerking, openheid en flexibiliteit centraal staan. Na renovatie biedt het gebouw onderdak aan alle medewerkers van a.s.r., met uitzondering van de collega’s van Ardanta en Europeesche Verzekeringen.

Aramis te Roosendaal

Door een fusie van twee wooncorporaties tot Aramis ontstond de behoefte om het wijk- en teamgericht werken beter op één plek te ondersteunen. De bundeling van de klantencentra van verschillende maatschappelijke organisaties tot één loket voor wonen, welzijn en zorg leverde eveneens een nieuwe ruimtebehoefte op. Tegelijkertijd was er de behoefte de werkwijze te moderniseren. De nieuwbouw moest een open en transpante werkomgeving worden. Prettig om in te werken en uitnodigend voor de bezoekers.

Basel te Amsterdam

De Bazel, het voormalige hoofdkantoor van de ABN Amro, is door zijn nieuwe bestemming als gemeentearchief een openbaar toegankelijke bezienswaardigheid geworden. Bij de restauratie zijn veel technische problemen overwonnen om de glazen vloeren en trap te bouwen, het archief te voorzien van granaatbestendige wanden en de kluizen een nieuwe functie te geven.

Boekenberg te Spijkenisse

De bibliotheek is ontworpen om het lezen te promoten. Door de verschillende programma-onderdelen zoals kantoren, vergaderruimtes en auditorium vertikaal te stapelen, zijn er brede terrassen ontstaan van verschillende groottes waarop de boekenkasten zijn gepositioneerd. De terrassen worden door middel van trappen met elkaar verbonden en vormen een doorgaande route om de berg heen naar de top.

Bunker #599 te Everdingen

Een schijnbaar onverwoestbare bunker is doormidden gezaagd. Het laat mensen op een andere manier naar de omgeving kijken en tegelijkertijd ontstaat er door het binnenste van de bunker (groepsschuilplaats) te laten zien een andere kijk op de 400 nog overgebleven groepsschuilplaatsen.

Cafe Open te Amsterdam

Café-restaurant OPEN is een eenvoudig, puur, transparant volume. Het past exact op de bestaande spoorbrug aan de Westerdokskade te Amsterdam. Met hun golvende beweging vormen de tuimelramen een elegante glazen façade die de modernistische doos nuanceert. Twee volumes met de keuken, garderobe, toiletten en bar staan los in de ruimte. Zodoende blijft de totale ruimte binnen ervaarbaar en heeft het interieur een ruim en luchtig karakter.

Casa da Musica te Porto

Porto heeft een cadeau gekregen van een andere planeet, de afzender is bureau OMA in Rotterdam waarvan Rem Koolhaas in 1999 de prijsvraag won voor een nieuwe concerthal. Het is niet vreemd dat de inwoners van Porto bij eerste aanblik hun nieuwe concertgebouw met een meteoriet hebben vergeleken. Maar wel één van formaat.

Central Post te Rotterdam

Central Post is het voormalige stationspostkantoor gelegen naast het Centraal Station in Rotterdam. Het pand is herontwikkeld tot een modern kantoor verzamelgebouw. Central Post vormt een belangrijk onderdeel in de herinrichting van het Centraal Stationsgebied tot een bruisend zakencentrum in de binnenstad.

Ciudad de las Artes y las Ciencias te Valencia

Ciudad de las Artes y las Ciencias (CAC), oftewel de Stad van de Kunst en Wetenschap is ontworpen door Santiago Calatrava. Het gebouwencomplex dat 6 gebouwen telt is gelegen in het Jardín del Turia (Turia park), midden in het hart van Valencia, en beslaat hiervan ongeveer 2 km². L’Hemisferic bevat een 3D IMAX-bioscoop en werd als eerste gebouw van het Ciudad de las Artes y las Ciencias geopend voor publiek. L’Hemisferic heeft als bijnaam ‘Het Oog’, waarbij het ooglid openslaat op het omliggende water.

CJIB te Leeuwarden

De nieuwbouw van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) in Leeuwarden heeft een bijzondere buitenwand van golvend glas. Architectenbureau Claus en Kaan heeft de buitenste glaswand ontworpen bestaand uit een groot aantal gekromde glasplaten, die tegen elkaar aan worden gemonteerd. Door de kromming is het glas bijzonder sterk en vandalismebestendig. Mocht de goudkleurige zonwering niet gesloten zijn dan kunnen de passanten de transparante en witte binnenkant van het pand bekijken.

Conservatorium te Amsterdam

Het Conservatorium was gevestigd in het pand van de voormalige Rijkspostspaarbank, maar verhuisde in april 2008 naar nieuwbouw aan het Oosterdok in Amsterdam. Het nieuwe gebouw is een ontwerp van architect Frits van Dongen. In het nieuwe gebouw bevinden zich diverse zalen die voor concerten, workshops en masterclasses geschikt zijn. Daarnaast beschikt het gebouw over vele leskamers, die aan de binnenzijde van het gebouw liggen en alle door een gang omgeven zijn, volgens Japans model.

Centraal Station te Rotterdam

In 2005 kreeg een team van architecten (genaamd Team CS) de opdracht de nieuwe ov-terminal voor Rotterdam te ontwikkelen. Het ontwerp sluit aan op haar directe omgeving en is ontworpen om te kunnen blijven meegroeien met de eisen van de tijd en het groeiende aantal reizigers. Het Team CS bestaat uit drie bureaus: Benthem Crouwel, Meyer en Van Schooten en West 8 Urban design & landscape architecture.

Cultuurcluster te Enschede

In Roombeek zijn de restanten van een textielfabriek benut om er een cultuurcluster te vestigen. Hierin zijn een museum met woningen en enkele andere functies gekomen. Bijzondere elementen, zoals geweven stalen gordijnen rondom een toren en getordeerde sheddaken vroegen om nieuwe technische oplossingen.

De Andreas, Petrus en Paulusparochie te Maassluis

De nieuwe kerk is gebouwd op initiatief van de Andreas, Petrus en Paulusparochie, die is voortgekomen uit twee afzonderlijke parochies. Het spraakmakende kerkgebouw van Mari Baauw en René Olivier van Royal Haskoning Architecten, dat tot stand is gekomen in nauw overleg met de parochie, is opgetrokken uit ‘tentdoek’ dat over een staalconstructie is gespannen. De kerk moest een gebouw van deze tijd zijn: Compact, energiezuinig en opvallend.

De Fabriek te Rotterdam

In het hart van Delfshaven aan de oever van de Schie staat een oud karakteristiek Fabriekscomplex dat in de loop van de jaren heel wat van zijn glans heeft verloren. De in de tijd aan elkaar gegroeide agglomeratie van karakteristieke panden is door jarenlange leegstand en verwaarlozing in verval terecht gekomen. Het gebouw dient na een ingrijpende verandering een bedrijfsverzamelgebouw voor de creatieve industrie te worden. Het atrium vormt het ‘Hart’ van het gebouw als een ontmoetingsplaats voor de ondernemers.

De Fundatie te Zwolle

Museum De Fundatie in Zwolle, gelegen op de grens tussen de middeleeuwse binnenstad en het open 19e-eeuwse parklandschap van de singels, is uitgebreid met een spectaculair volume op het dak van het voormalig Paleis van Justitie.

De St@art te Apeldoorn

De Apenheul is verrijkt met een centrum voor milieu-educatie dat tevens een ontmoetingsplek is voor verenigingen, ondernemers, scholieren en bezoekers. Het gebouw lijkt op een reusachtig houten skelet en vormt een schakel tussen de Apenheul en Park Berg en Bos.

De Vier Werelden te Spijkenisse

In de Dijkzone pal aan de Oude Maas is het appartementencomplex ‘De Vier Werelden’ gerealiseerd. Het gebouw is visueel opgedeeld in vier delen die verwijzen naar de buurten-structuur die kenmerkend is voor Spijkenisse. Ontmoetingsplekken zijn belangrijk elementen in het ontwerp, het complex heeft een vrijetijdsdek met o.a. een barbecueplaats, petanque- en tennisbaan en grote kas. Daarnaast geven de willekeurig verspringende balkons gelegenheid tot het aanknopen van een gesprek met je buren.

Decos te Noordwijk

Voor softwarebedrijf Decos ontwierp Inbo een space-achtig onderkomen. Het gebouw moest niet alleen de technologische ambities van Decos uitstralen maar ook tot de verbeelding spreken. De opdrachtgever is een fan van Star Wars. Het gebouw verbeeldt de snelle toegang tot een nieuwe, digitale wereld.’ Het Decos-onderkomen is qua vorm nog het best te vergelijken met een ovale facetgeslepen diamant. De alzijdige nieuwbouw telt 2500 vierkante meter vloeroppervlak, verdeeld over drie verdiepingen en een kelder.

Dordrechts Museum

Het Dordrechts Museum herbergt één van de belangrijkste collecties oude meesters van Nederland. Het gebouw was te klein om zowel de vaste collectie als tijdelijke exposities gelijktijdig te kunnen tonen. Een goed museum biedt zijn bezoekers een continue route, een ontdekkingstocht. In de monumentale oudbouw is de vaste collectie ondergebracht, de uitbreiding biedt plaats aan tijdelijke tentoonstellingen.

Drie Bouwmeesters te Amsterdam

Langs de rand van de tuinstadwijk Geuzenveld valt het complex de Drie Bouwmeesters op door een sterke horizontale belijning en grote glasvlakken. In De Drie Bouwmeesters zijn volledig vlakke glazen gevels toegepast. Het glas zorgt voor een geheimzinnig vlies, dat soms doorbroken wordt door openstaande ramen, maar weinig prijsgeeft van de achterliggende functies. Een halfverdiepte parkeergarage voorziet in parkeren op eigen terrein. Het dek op de garage functioneert als collectief buitenterrein voor de aangrenzende woningen.

DUO te Groningen

Het nieuwe hoogbouwkantoor voor twee overheidsdiensten aan de Groningse Kempkensberg valt op door zijn elegante vormgeving.

De torens zijn alzijdig afgerond en voorzien van witte vinnen in de gevels. Deze dynamisch gevormde vinnen spelen een belangrijke rol in het beperken van de energiebehoefte en het verhogen van het comfort voor de gebruikers.

DWR te Amsterdam

Het kantoor van Waternet (de vormalige Dienst Waterbeheer en Riolering (DWR) en Hoogheemraadschap Amstel Gooi en Vecht) staat in een bocht van de Amstel. Het gebouw bestaat uit twee torens die verbonden zijn door vier enkele loopbruggen en een dubbele loopbrug. De torens van 13 en 14 verdiepingen zijn aan de zijden die naar elkaar toegekeerd staan rond, en aan de buitenzijden recht.

Het Elicium (Rai) te Amsterdam

Het Elicium, ontrolt zich in één vloeiende beweging omhoog de lucht in. Het 46 meter hoge gebouw valt van verre op en geeft het oude congrescentrum een nieuw gezicht. Deze nieuwbouw is ontworpen door Benthem Crouwel Architects. Het Elicium bestaat uit een horizontaal deel dat zich op pootjes vijf meter boven de grond bevindt en een verticaal deel van zeven verdiepingen hoog.

Energiehuis te Dordrecht

Met de transformatie van het Energiehuis aan de Noordendijk in Dordrecht heeft dit indrukwekkend industrieel erfgoed een nieuwe bestemming als het ’Huis van de Podiumkunsten’ gekregen. Het Energiehuis werkt samen met een aantal partners zoals Kunstmin, Bibelot, Stichting ToBe inclusief de Popcentrale, Muziektheater Hollands Diep en de Kunstkerk. In het Energie huis is ook grand café | bistro | bar Khotinsky gevestigd! Khotinsky heeft haar naam en identiteit mede ontleend aan de Russische uitvinder en pionier, Achilles De Khotinsky.

Eurojust te Den Haag

Hoe zorg je voor een zwaar beveiligingsniveau zonder je gebouw in een bunker te veranderen? Dat was één van de uitdagingen bij het realiseren van Eurojust. Projectdirecteur Jacques Vos van Eurojust legt uit: “We zijn een publieke organisatie, dus is een transparante uitstraling gewenst. Maar dan wel op een manier die robuust genoeg is om de veiligheid zeker te stellen.”

Facet te Utrecht

Samen met The Wall en het cockpit-gebouw van Hessing maakt het gebouw Facet deel uit van de geluidswal voor Leidsche Rijn.
De architecten Aat van Tilburg en Marc Ibelings van Ibelings van Tilburg architecten hebben een gebouw ontworpen dat aan de snelweg zijde volledig is opgebouwd uit driehoekvormige glasvlakken. Tijdens het voorbijrijden over de A2 of de Soest Wetering krijgt de toeschouwer telkens een ander beeld en een spel van dalende en stijgende lijnen.

Faculteit Bètawetenschappen te Utrecht

De Utrechtse faculteit Bètawetenschappen heeft de sombere behuizing in het F.A.F.C. Wentgebouw, ook wel bekend als de ponskaart, verruild voor een extreem open werkomgeving.
In de nieuwe faculteit ligt een groot deel van de werkplekken op terrassen aan een atrium. Een glazen dak zorgt voor overvloedig daglicht op de terrassen.

Faculteit Educatie te Utrecht

De Faculteit Educatie vormt de westelijke beëindiging van de ‘kashbah-zone’ van de Uithof, de Utrechtse universiteitscampus. De kleurige westgevel refereert aan de snelheid van het langsrazende verkeer, maakt het gebouw schaalloos en abstract en geeft de Hogeschool Utrecht een gezicht naar de stad toe: een metafoor voor de veelkleurigheid van de HU-gemeenschap.

Filmmuseum te Amsterdam

Het Filmmuseum is gevestigd op een prominente plek aan de noordelijke IJ-oever, tegenover het Centraal Station. Het nieuwe Filmmuseum (bruto oppervlakte circa 7200 m2) geeft onderdak aan vier filmzalen met respectievelijk driehonderd, honderdtwintig en tachtig zitplaatsen. Ook is er ruimte voor tentoonstellingen en educatieve activiteiten (1200 m2), bibliotheek, studiecentrum, werkruimten en horeca en winkel.

Fletcher Hotel te Amsterdam

Architecten Jan Benthem en Peter Kropp zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van het nieuwe Fletcher Hotel Amsterdam. Opdracht was om een gebouw te ontwerpen dat op deze plek als landmark het ‘begin’ en het ‘einde’ van de stad kon markeren. De toren onderscheidt zich onder meer door een glazen schil, die vóór de gevel hangt. Deze grote blauwkleurige glazen koker met z’n ronde cirkelvormige gaten is beeldbepalend voor de toren. Daarnaast heeft deze extra schil een geluids- & warmte isolerende functies.

Forum ‘t Zand te Utrecht

Het Forum huisvest een brede school voor kinderen van 0 tot 12 jaar en biedt tegelijkertijd een centrum voor de buurt. Het Forumconcept mikt op samenwerking en clustering van voorzieningen voor onderwijs, sport, spel, opvang en cultuur op één locatie. Het complex bevat twee basisscholen, twee kinderdagverblijven, een sportzaal, buitenschoolse opvang en een vrijetijdscentrum.

Friesmuseum te Leeuwarden

De Friese architect Abe Bonnema gaf meer dan 10 jaar geleden de aanzet voor de nieuwbouw. Bij zijn overlijden in 2001 liet hij 18 miljoen euro na aan het Fries Museum. Wel met twee voorwaarden: 1. bouw op of aan het Zaailand / Wilhelminaplein in Leeuwarden en 2. architect van de nieuwbouw Hubert-Jan Henket. Het nieuwe museum wordt o.a. gekenmerkt door een enorm overkoepeld dak van circa 25 meter hoog dat gedragen wordt door metershoge robuuste kolommen van staal en hout en een “stadsvitrine” aan de voorkant van het gebouw.

Gemeentehuis te Hardenberg

Naar het ontwerp van Branimir Medic en Pero Puljiz (de Architekten Cie.) heeft de gemmeente Hardenberg een nieuw gemeentehuis gerealiseerd. Het gemeentehuis is een in het oog springend onderdeel van het nieuwe stadspark voor de inwoners. De parkeervoorziening welke zich half verdiept en gedeeltelijk bovengronds begeeft, wordt door een natuurlijk groene heuvel aan het zicht onttrokken.

Gemeentehuis Midden-Delfland te Schipluiden

De gemeente Midden-Delfland ontving als eerste gemeente het ‘Cittaslow’-keurmerk, een internationaal stempel voor gemeenten die leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit hoog in het vaandel hebben staan. Het gemeentehuis is volledig CO2 neutraal, gebruikt groene stroom, warmte- en koudeopslag in de bodem in combinatie met energiezuinige warmtepompenen en zonnepanelen op het dak en zonnecellen aan de gevel die dienst doen als buitenzonwering.

Gouden Handen te ‘s Heerenberg

Woonzorg Nederland transformeerd het voormalige klooster St. Bonifacius (dat werd gebouwd in 1910) tot een complex met gelijkvloerse appartementen. Nadat de functie van klooster verviel, was hier jarenlang een cultuur- en creativiteitscentrum gevestigd genaamd ‘Gouden Handen’. De appartementen zjin exclusief gereserveerd voor 55-plussers: 33 huurappartementen in de vrije sector, waaronder 2 casco Kapel-appartementen, en 13 huurappartementen in de sociale sector.

Hermitage te Amsterdam

Het gebouw waar nu de Hermitage Amsterdam is gevestigd, was 324 jaar lang een tehuis voor ouderen. Toen aan het einde van de twintigste eeuw bleek dat zorginstelling Amstelhof niet meer voldeed aan de eisen van de tijd, werd gezocht naar een nieuwe bestemming.

Sinds juni 2009 is hier de Hermitage Amsterdam gevestigd.

Hiswa Paviljoen te Amsterdam

Het HISWA-paviljoen is bovenal een huis voor boten, al liggen die hier in het water aan de aanlegsteigers. Omdat het paviljoen verdiept ligt, kan er direct vanaf het café-restaurant worden geserveerd aan de steigers rondom de paviljoenveranda. De 6 meter brede arcade heeft een hoefijzervormige plattegrond, waarop de 18 parabolische spanten zijn opgesteld. De paraboolvorm van de arcade grijpt terug op de botenhuizen in Canada bij Lake Muskoka. De horeca-, sanitair- en kantoorfuncties zijn hiertussen geplaatst.

Huis voor Cultuur en Bestuur te Nijverdal

Het ontwerp van het Huis voor Cultuur en Bestuur van de Gemeente Hellendoorn bestaat uit een aaneenschakeling van imposante tongewelven in baksteen die het gebouw een uitgesproken eigen karakter verlenen. Niet alleen wordt hiermee de functie van belangrijkste publieke gebouw van de gemeente benadrukt, het verleent Nijverdal – iets meer dan een eeuw oud, en zonder duidelijke architectonische signatuur – een sterke nieuwe identiteit.

IMd te Rotterdam

Op de zuidelijke punt van het eiland Feyenoord heeft het Rotterdamse ingenieursbureau IMd haar nieuwe onderkomen gevestigd in de daarvoor leegstaande Struyken&Co loods met een unieke industriële uitstraling. De zeer licht geconstrueerde stalen vakwerkliggers in het dak van de naoorlogse loods zijn een lust voor het oog voor de duurzaamheidconnaisseurs en een uitdaging voor de hedendaagse constructeur.

Jobsveem te Rotterdam

Het voormalige pakhuis en rijksmonument Jobsveem, ook wel St. Job geheten, op de kade van de Rotterdamse Lloydpier heeft een ingrijpende verandering ondergaan. Het vroegere pakhuis had sinds zijn voltooiing in 1913 een uitermate gesloten karakter. Met de herbestemming van het pakhuis tot woongebouw met commerciële ruimten, heeft het daglicht zijn intrede gedaan in het gebouw. Het bijzondere karakter is bewaard, terwijl nu drie glazen atria daglicht het gebouw binnenlaten.

Jopenkerk te Haarlem

Brouwerij Jopenkerk is een Nederlandse brouwerij uit Haarlem dat is voortgekomen uit de in 1992 opgerichte Stichting Haarlems Biergenootschap. Jopen beschikte tot 2010 niet over een eigen brouwerij maar maakte gebruik van de faciliteiten van andere brouwerijen. De naam Jopen is ontleend aan de vaten van 112 liter waarin vroeger het Haarlemse bier werd vervoerd. Sinds 11 november 2010 is de brouwerij gevestigd in de voormalige Jacobskerk en is er een café- en restaurantfunctie.

Justus van Effencomplex te Rotterdam

Het Justus van Effencomplex uit 1922 van de Rotterdamse architect Michiel Brinkman is gerenoveerd. Het wooncomplex is een mijlpaal in de Nederlandse Volkshuisvestingsbouw doordat het de eerste galerij, verhoogde woonstraat, van Nederland bevat. In opdracht van Woonstad Rotterdam heeft Molenaar en van Winden Architecten i.s.m. Hebly Theunissen Architecten het Rijksmonument omgevormd tot een woongebouw met 154 koop- en huurwoningen in verschillende typen.

De Karel Doorman te Rotterdam

Het project “De Karel Doorman” betreft de renovatie van het vlak na de oorlog door van Den Broek en Bakema ontworpen winkelgebouw Ter Meulen, met daarboven een toegevoegd woongebouw. De nieuwbouw bestaat vanaf de 14de verdieping uit twee torens met daartussen een beschutte daktuin en krijgt een buitengewoon sterk beeld door een glazen buitenhuid met daarop aangebracht een vitrageachtige print, door middel van zeefdruktechniek.

Kohnstammhuis te Amsterdam

De Hogeschool van Amsterdam gaat haar onderwijsactiviteiten concentreren aan de Wibautstraat te Amsterdam. Het project heeft de naam Amstelcampus en wordt gerealiseerd aan weerszijden van de Wibautstraat ter hoogte van het Rhijnspoorplein.
Het Kohnstammhof met het Kohnstammhuis (Rijksmonument) en het Mauritsgebouw vormt één van de centrale gebieden binnen de Amstelcampus.

Kraanspoor te Amsterdam

In Amsterdam-Noord is de vroegere NDSM-scheepsbouwwerf omgevormd tot Mediawharf, een broedplaats voor creatieve bedrijven. Het meest spraakmakende onderdeel van de herontwikkeling van het gebied is het hergebruik van Kraanspoor. Op dit oude betonnen scheepsbouwplatform is een compleet drielaags kantoorgebouw van glas en staal gezet. Dankzij de slanke en lichte stalen opbouw is de historische onderbouw in tact en herkenbaar gebleven.

Kraton 230 te Rotterdam

Het nieuwe onderkomen van de lokale radio- en televisiezender RTV Rijnmond maakt als fase 4a onderdeel uit van de herontwikkeling van de Schiecentrale aan de Rotterdamse Lloydstraat. Het gebouw, waarin behalve RTV Rijnmond ook nog andere bedrijven zijn gevestigd, vormt samen met de Schiecentrale, het 25kV gebouw, hotel-restaurant STROOM en de nieuwbouw van fase 4b het hart van de audiovisuele bedrijvigheid in Rotterdam.

La Grande Cour te Amsterdam

Het voormalige rangeerterrein op het Westerdokseiland heeft plaats gemaakt voor een modern stedelijk landschap met een hoge bebouwingsdichtheid. La Grande Cour, het meest zuidelijk gelegen project, is het resultaat van de samenwerking tussen drie architectenbureaus. Meyer en Van Schooten, de Architecten Cie en Heren 5 Architecten. Ondanks uniforme schil van het bouwblok is het handschrift van de verschillende bureaus goed te herkennen.

Las Palmas te Rotterdam

Het werkplaatsengebouw van de Holland-Amerika Lijn heeft net als de aankomsthal (Cruise Terminal) en het hoofdkantoor (Hotel New York) na de restauratie een nieuwe naam en nieuwe functie gekregen. Las Palmas huisvest het Nederlands Fotomuseum, een cultureel centrum (LPII) en een restaurant. Op de twee bovenste lagen is verhuurbare kantoorruimte gecreëerd en op het dak van het gebouw is een penthouse geplaatst met kantoorruimte voor projectontwikkelaar OVG.

Leiden University College (LUC) The Hague

Den Haag heeft een nieuwe vestiging van het Leiden University College (LUC) The Hague gekregen. Architect Wiel Arets ontwierp de verticale campus in opdracht van ontwikkelaar Anna van Buerenplein bv en gebruiker LUC. De postzegellocatie waarop het LUC is gebouwd wordt omsloten door de trambaan met aansluitend het Den Haag CS, New Babylon, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Koninklijke Bibliotheek.

Lely te Maassluis

In de Dijkpolder in Maassluis is het nieuwe internationale hoofdkantoor voor de Lely Groep gerealiseerd. Het is het meest duurzame industriële gebouw in Europa. De duurzaamheid van het nieuwe bedrijfscomplex van Lely ligt ver boven het gemiddelde niveau liggen. Lely ambieert het hoogst haalbare niveau: de BREEAM score ‘Excellent’ voor het kantoor en ‘Outstanding’ voor de productiehal. In Europa is deze hoogste duurzaamheidonderscheiding voor een gebouw met industriefunctie nog niet eerder toegekend.

Melkfabriek te Hilversum

Het gebouw van de Melkfabriek, werd tot eind 2005 gebruikte door Campina Melkunie als fabriek voor zuivelproducten. Het markante gebouw is een imposant voorbeeld van wederopbouwarchitectuur uit de jaren vijftig. Woningcorporatie Dudok Wonen wilde de oude fabriek graag voor de toekomst behouden. Het historische gebouw heeft nu een woon, werk en leer functie gekregen. Na de herontwikkelt is er een ruimtelijke pand met veel lichtinval ontstaan. Originele details als de karakteristieke bogen en hoge ramen zijn intact gebleven.

Mercedes Benz te Stuttgard (Duitsland)

The Mercedes-Benz Museum is an automotive museum housed in Stuttgart, Germany. The current building, which stands directly outside the main gate of the Daimler factory in Stuttgart-Untertürkheim, was designed by UN Studio. It is based on a unique cloverleaf concept using three overlapping circles with the center removed to form a triangular atrium. The building’s height and “double helix” interior were designed to maximise space, providing 16,500 square metres of exhibition space on a footprint of just 4,800 square metres.

Metaforum te Eindhoven

Ector Hoogstad Architecten transformeerde de voormalige W-Hal van de Technische Universiteit Eindhoven tot MetaForum. De uit 1958 stammende hal is verbouwd en er een nieuw faculteitsgebouw bovenop geplaatst. Het vernieuwde hart van de TU herbergt alle studentenvoorzieningen. In het bovenste deel van MetaForum vestigt zich de faculteit Wiskunde & Informatica.

Ministerie van Financiën te Den Haag

Het ministerie van Financiën heeft bij de recente renovatie een complete metamorfose ondergaan. Meyer en Van Schooten Architecten maakte van het gesloten bolwerk een verrassend open en transparant overheidsgebouw. Het uit 1975 daterende ministeriegebouw was volstrekt verouderd. Zo ontbrak elke vorm van thermische isolatie. De uitkragende betonnen borstweringen waren vastgestort aan de verdiepingsvloeren en de eigenlijke gevelpuien bestonden uit ongeïsoleerde staalprofielen met enkelglas.

Ministeries van Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties te Den Haag

Het JuBi-complex wordt gebouwd voor het ministerie van Veiligheid en Justitie en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Alle bewoners van de Nieuwbouw gaan werken in een werkplekconcept dat uitgaat van werkplekdeling en dus niet van persoonsgebonden werkplekken. De huisvesting is ingedeeld in activiteitsgerelateerde ruimten en er wordt gewerkt volgens het clean desk principe, een randvoorwaarde voor Het Nieuwe Werken.

Mumuth te Graz (Oostenrijk)

Het Mumuth is één van faculteitsgebouwen voor de Universität für Musik und Darstellende Kunst. Het is een opleidingsinstituut waar zeer veel verschillende muziekgenres worden beoefend, zoals jazz, klassieke muziek en zang, opera en elektronische muziek. Het ontwerp van het Mumuth met de golvende twist is gebaseerd op de ervaringen die het bureau bij voorgaande projecten heeft opgedaan, maar zijn in Graz benut voor het vervolmaken van de betontechniek.

Muziekcentrum te Utrecht

Een reusachtige pillenstrip verbindt vier muziekzalen met de symfoniezaal van Vredenburg. Onder dit nieuwe beeldmerk van het Muziekpaleis kunnen vijf bands en orkesten tegelijk spelen, zonder overlast voor elkaar en voor de buren. Alles staat hier in het kader van geluid.

Muziekgebouw aan ‘t IJ

Het muziekgebouw aan ‘t IJ ligt zoals de naam al doet vermoeden achter het Centraal Station van Amsterdam aan het IJ. De concertzaal is in juni 2005 door Hare Majesteit Koningin Beatrix geopend. Het gebouw is een ontwerp van de Deense architect Kim Nielsen van het architectenbureau 3xNielsen. Amsterdam wilde een Nederlands gebouw met een sterke internationale uitstraling als nieuw visitekaartje voor de stad. Het Deense architectenbureau is gekozen om dit te verwezenlijken vanwege de sobere stijl van hun eerdere projecten.

Nationaal Muziekkwartier te Enschede

Het Nationaal Muziekkwartier is een multifunctioneel muziek- en theatercentrum in het hart van Enschede. Podium Twente, Poppodium Atak en de Muziekschool Twente hebben er hun nieuwe thuisbasis; verder maken de Nationale Reisopera, het Orkest van het Oosten en het Conservatorium ArtEZ gebruik van de accommodatie. Om deze diverse instellingen – elk met hun eigen publiek – te accommoderen, is een flexibel gebouw ontworpen waarin de voordelen van gezamenlijke huisvesting optimaal worden benut.

New Babylon te Den Haag

Het Nieuwe Babylon is geïnspireerd door het ‘a New City in the City’-concept: een 24-uurs stedelijk leefgebied met alle mogelijke functies en voorzieningen. Begin 2000 is gestart met de transformatie van het Haagse stationsgebied tot een representatieve toegangspoort naar de stad. Er moest een nieuw stuk binnenstad gecreëerd worden dat voldeed aan de eisen van deze eeuw. Met goed op elkaar afgestemd openbaar vervoer en gemakkelijk bereikbaar voor het autoverkeer.

NIOO – KNAW te Wageningen

Om duurzaamheid kun je tegenwoordig niet heen. Ook al profileert de ontwerper van het NIOO, Claus en Kaan Architecten zich er niet mee, het is voor dit bureau een belangrijke randvoorwaarde voor hun ontwerpen.
Met een opdrachtgever als NIOO komt duurzaamheid echter in een speciaal daglicht te staan. Het NIOO doet onderzoek naar de wisselwerking van planten en dieren met hun omgeving.

NFI te Den Haag

Vlak langs de A4 ligt de riante nieuwbouw van het Nederlands Forensisch Instituut. Door de forse buitenmaten van 120 bij 71 meter en de sterke gelaagdheid oogt het als een abstracte doos, die royaal in het groen van het talud ligt. Het terrein rondom het gebouw is ruim bemeten voor toekomstige uitbreidingsplannen.

Orion te Wageningen

Orion is het tweede onderwijsgebouw, naast het gebouw Forum, op Wageningen Campus. Het gebouw met een vijfhoek als grondvorm en acht verdiepingen hoog, biedt onderwijsfaciliteiten aan 2600 studenten. Door samenvoegen van 6 zalen is het mogelijk een groot auditorium te creëren met 744 zitplaatsen: de Waaierzaal. Oorspronkelijk stond de bouw van Orion gepland in 2018 maar door de forse groei van het aantal studenten aan Wageningen University bleek een tweede onderwijsgebouw naast Forum al veel eerder nodig.

Parkrand te Amsterdam

Enorme bloempotten met bomen brengen de tuinstad in Parkrand tot leven. De binnentuinen in het blok zijn het voorportaal van het park. Tegelijkertijd zetten de ontwerpers juist de woonkamer buiten: de royale buitenkamers voor gemeenschappelijk gebruik zijn zeer huiselijk ingericht als zitkamer, eetkamer en speelkamer.

Philharmonie te Haarlem

Het concertgebouw van Haarlem, van oorsprong een Verenigingsgebouw uit 1893, heeft een grondige restauratie ondergaan en is uitgebreid met nieuwbouw. Het gebouw bestaat uit twee delen: een L-vormig blok gerestaureerde monumenten en daar tegenaan een L-vormig deel nieuwbouw. Hiertussen loopt de foyer, die oud en nieuw met elkaar verbindt. De Kleine Zaal kenmerkt zich door krachtige gekromde vormen, uitgevoerd in roodbruin gebogen hout. Oud en nieuw versterken elkaar maximaal in hun contrast.

Plussenburgh te IJselmonde

Is seniorenhuisvesting per definitie saai, of kan het ook swingen? Voor de Plussenburgh geldt het laatste. Dit moderne en flexibele woonconcept voor ouderen geeft door de golvende betonvlakken en gekleurde glazen galerijen beslist een dynamisch beeld.

Podium te Amersfoort

Het nieuwe hoofdkantoor van VolkerWessels fungeert als ontmoetingsplek voor alle bedrijven. Het gebouw bestaat uit zes kantoorlagen met een karakteristieke dakvorm en een markante glazen boardroom aan de gevel. Bij binnenkomst toont zich de grote vide die doorloopt op de bovenste etage. Een doorgaande massief houten trap slingert zich door de vide omhoog waardoor er ruimte voor ontmoeting ontstaat en de verschillende kantoorverdiepingen met elkaar verbonden worden.

Port Of Antwerpen

Het Havengebied van Antwerpen kent een zeer grote diversiteit aan functies. In de eerste plaats uiteraard als haven maar ook logistiek middelpunt van water naar land, container vervoer, overslag & opslag van bulk producten en als bunkerplek. Daarnaast kent het diverse locaties voor de chemische industrie, olieopslag & verwerking en huisvest het eveneens de kerncentrale doel.

Port Of Antwerpen (Container afhandeling)

De haven van Antwerpen kent een afmeting van 88 hectare en is een van de belangrijkste economische motoren van Vlaanderen en België. De laatste jaren kende de haven een forse groei, waarbij onder meer het aandeel van vloeibare bulk en containers flink de hoogte in ging. De groei van het containertransport heeft een grote impact op de koers van de haven en de bedrijvigheid die dat met zich meebrengt.

Port Of Rotterdam

De Rotterdamse haven is één van de grootste zeehavens van Europa. De haven dankt zijn leidende positie aan de uitstekende bereikbaarheid via zee, aan de intermodale verbindingen en aan de 175.000 mensen die in en voor het haven- en industriegebied werkzaam zijn. Het is de plek waar grenzeloze ambities worden waargemaakt.

Provinsjehûs Provinsje Fryslân te Ljouwert

In het centrum van Leeuwarden is op de locatie waar het Provinsjehûs eerder was gehuisvest, het nieuwe Provinciehuis van de Provinsje Fryslân gebouwd. Eerst werd het voormalige provinciehuis gesloopt, met uitzondering van de monumentale panden, waaronder de Statenzaal. Deze zijn blijven bestaan, gerenoveerd en geïntegreerd in de nieuwe huisvesting.

Raad voor de Rechtspraak te Den Haag

De Raad voor de Rechtspraak is in 2002 in het leven geroepen als een onafhankelijke organisatie die de gerechten informeert en adviseert, toezicht houdt en de financiële middelen verdeelt. In 2001 werd het voormalige bankgebouw van de Nederlandsche Handel-Maatschappij (later ABN AMRO-Bank) in Den Haag aangekocht om er de Raad te huisvesten. In 2006 is het monumentale gebouw opgeleverd. Aan de buitenzijde nog altijd in de neorenaissancestijl aan de binnenzijde geheel aangepast aan deze tijd.

Rabobank te Utrecht

Twee ellipsvormige torens vormen de nieuwe behuizing van de Rabobank in Utrecht. Naast het ijzige, rotsvormige complex van de Rabobank uit de jaren tachtig steken de nieuwe torens 105 meter hoog de lucht in.
De uitbreiding van de Rabobank naast het Centraal Station van Utrecht meet 56.000 m2 vloeroppervlak; hoogbouw was nodig om de diensten uit verschillende delen van het land op deze plek te kunnen concentreren. Het ontwerp van de nieuwbouw is van Kraaijvanger architecten.

Radix te Wageningen

Radix is een gezamelijk onderwijs- & onderzoeksgebouw. Het Latijnse woord ‘Radix’ staat in de botanische wetenschappen voor de wortel van een plant. Flexibiliteit en transparantie zijn de belangrijkste kenmerken van het nieuwe gebouw Radix voor de Plant Sciences Group van de universiteit in Wageningen. Het heeft volledig glazen gevels, grote patio’s en alle binnenwanden kunnen worden verplaatst zonder dat het aanpassingen vraagt aan de installaties. Zo kunnen in de toekomst kantoren worden ingericht waar nu laboratoria zijn.

Reflexxion-art

Reflexxion-Art is het platform voor het autonome werk van Rob Hoekstra. Door alternatieve invalshoeken te kiezen krijgt de kijker een raadselachtig beeld geeft van de werkelijkheid. Door een gedeelte van een object of gebouw te benadrukken en te isoleren van haar omgeving krijgt dit gedeelte een eigen werkelijkheid.
Daar waar de architect creëert, componeert de fotograaf door zaken bewust wel of niet te laten zien. De “kunst van het weglaten” zoals hij dat zelf noemt.

ROC Leiden

Het ROC aan de Lammenschansweg presenteert zich als venster. Deze vorm komt voort uit het realiseren van een 56.000 m groot bouwprogramma op een strook grond tussen het Leidse station Lammenschans en een bedrijventerrein. Architectenbureau RAU ontwierp het gebouw dat op zijn hoogste punt 47 meter bereikt, met een slingerende plattegrond, zodat er veel daglicht in het gebouw komt. Bovendien zijn er grote openingen in gemaakt om de achterliggende woonwijk zo min mogelijk in de schaduw te zetten.

ROC Mondriaan te Leidschenveen

De nieuwbouw voor het ROC Mondriaan ligt direct naast het station Leidschenveen van de Randstadrail. Bij het ontwerp is ingezet op een duurzaam flexibel gebouw dat een sterke visuele relatie heeft met het station. Een centraal wigvormig atrium zorgt voor overzicht en oriëntatie in het gebouw.

RUG – Faculteit Levenswetenschappen te Groningen

Het nieuwe Centrum voor Levenswetenschappen in Groningen moest het organische karakter van de studie tot uitdrukking brengen. In het masterplan voor de campus moest het gebouw daarom uit de grond rijzen als een levend organisme. De architecten Rudy Uytenhaak en Tanja Buijs-Vitkova van Rudy Uytenhaak architecten hebben deze uitdaging opgepakt door het gebouw vorm te geven als een hagedis, die met zijn poten schuin uit de grond komt, met een scherpe knik verdergaat in een buik en dan met een knik weer terugkeert naar de aarde.

RUG – Faculteit Medische Wetenschappen te Groningen

Een beetje eigenwijs is het wel, zo’n gouden blob die met een vinger wijst naar het toekomstige universiteitsplein en die sterk contrasteert met de omgeving. Maar de blob past goed bij de wens van de Rijksuniversiteit Groningen om haar imago als moderne universiteit te versterken met de bouw van opvallende gebouwen op beeldbepalende plekken.

RUG – LAB te Groningen

Op het terrein van het academisch ziekenhuis aan de rand van de Groningse binnenstad staat een met een vrijwel volledig gesloten gevel omhult Research Laboratorium, waar absoluut geen daglicht in de onderzoeksruimten mag komen. Plooien met wisselende golven geven een opvallend accent aan de hoeken van het gebouw. Eenmaal binnen blijkt dit gesloten bolwerk door de twee kegelvormige lichtkokers verrassend transparant. De onder een schuine hoeken en omgedraaid ten opzichte van elkaar gepositioneerde lichtkokers leveren een levendig beeld dwars door het gebouw met haar in kleur verlopende gangvloeren en wanden.

Scherf -13 te Utrecht

Scherf 13 is een autoluw wooncomplex, met parkeren onder het hofdek en het appartementengebouw. Boven het dek kruisen tot 24 m lange loopbruggen tussen twee bouwvolumes. Vanaf het park in Terwijde gezien rijst het appartementencomplex van Scherf 13 als een ijsschots uit de grond op. Door de hoogte geleidelijk te laten oplopen van 2 tot maximaal 7 bouwlagen, maakt het langgerekte gebouw minder inbreuk op de omgeving dan het oorspronkelijk voorgeschreven hoge bouwblok.

Schiecentrale 4b te Rotterdam

Schiecentrale fase 4b maakt onderdeel van de herontwikkeling van de vroegere Schiehavencentrale en omgeving. De combinatie van kantoorruimten, woningen en woonwerkeenheden brengt meer leven in het gebied, dat de afgelopen jaren is uitgegroeid tot het audiovisuele centrum van de stad Rotterdam. Schiecentrale fase 4b voorziet het complex van verschillende typen nieuwbouw woningen, voor mensen die nauw bij de audiovisuele wereld zijn betrokken of mensen met andere creatieve beroepen.

Solids I te Amsterdam

De Solid I is een duurzaam gebouw met een klassieke uitstraling, dat ruimte geeft aan wat mensen willen. Huurders zijn volledig vrij in het gebruik van de ruimte. Wonen, ondernemen of een combinatie. Zo creëert een Solid een vrije mix van wisselende functies. De arcades op de begane grond zijn ontworpen door Baumschlager Eberle uit Oostenrijk. Het Solid-concept is afkomstig van woningbouwvereniging Stadgenoot, een duurzaam casco gebouw zonder vooraf vastgestelde bestemming.

Stadhuis te Nieuwegein

De openheid in het Stadshuisontwerp van 3xNielsen viel zo goed in de smaak bij het college van Nieuwegein, dat hier nauwelijks concessies zijn gedaan. Aan de buitenzijde valt de tweedehuidgevel op, die het gebouw maar ten dele bedekt en een kristalvorm suggereert. De eerste huid is een volwaardige klimaatscheiding van geïsoleerde prefab betonnen borstweringen en aluminium raamstroken. De tweede huid bedekt vooral die plaatsen waar zich werkruimten bevinden en de niet-publieke delen.

Stadskantoor te Utrecht

Het nieuwe Stadskantoor Utrecht staat vlak naast de in aanbouw zijnde stationshal en weet zich een plek te veroveren tussen alle vervoersaaderen van trein, tram, bus en taxi. Het ontsluiten van het kantoor in combinatie met al deze vervoersaaderen is nog in volle gang maar ziet er nu al spectucalair uit. Het stadskantoor is tevens bestemd voor publieke functies welke in de onderste verdiepingen zijn gehuisvest.

Station Lyon Airport

Station Lyon-Saint Exupéry TGV is een spoorwegstation bij de Luchthaven Lyon-Saint Exupéry. Het stationsgebouw is een ontwerp van Santiago Calatrava. Dit station wordt enkel bediend door hogesnelheidstreinen en geeft hierdoor geen aansluiting op het regionaal TER spoornet. Voor de Olympische Winterspelen 1992 in Albertville was de dit station tijdelijk geopend samen met de aantakking van de hogesnelheidslijn op de Lyon – Chambéry spoorlijn. Hierdoor konden de bezoekers met het vliegtuig aankomen en met de trein vervoerd worden naar Albertville voor de spelen.

Station Reggio Emilia

Terwijl we hier in Nederland nog steeds smachten naar een goede supersnelle trein van Italiaanse bodem, heeft men in Italië een super trein gekocht in Frankrijk en de beste architect van Spanje opdracht gegeven voor een flitsend treinstation. Dus goed opletten Nederlandse kneuzen. Je reist niet voor een dubbeltje eerste klasse.

‘t Leliepark te Gouda

Het project ‘t Leliepark omvatte de sloop van 144 portiekwoningen uit 1950 zonder lift . In plaats hiervan zijn 152 grotere woningen in de huur en koop teruggebouwd. Met de realisatie van dit project is tegemoetgekomen aan het uitgangspunt van de Gemeente Gouda om de woningdifferentiatie in de wijk Korte Akkeren te verbeteren. Het woningaanbod in de wijk is nu gevarieerder. Dit betekent niet alleen dat duurdere woningen aan de voorraad is toegevoegd, maar dat ook levensloopbestendige woningen en woningen voor senioren zijn gerealiseerd.

Tea House te Vreeland

Sinds een aantal jaren maken de twee groepsschuilplaatsen op het landgoed Vreeland deel van een complex dat getransformeerd tot een cocktail van high-end zakelijke en sportieve voorzieningen. Stallen en polo velden vormen de kern van het landgoed. Het tea house op de top van één van de bunkers is bedoeld als een bedrijf retraite en heeft zicht op de polo velden.

Walterbosch Complex te Apeldoorn

De automatiseringsafdeling van de Belastingdienst is gehuisvest op het Walterboscomplex in Apeldoorn. De zestig meter hoge kantoortorens hebben een gevel die volledig uit glas bestaat. Hiervoor hangen vaste lamellen die het zonlicht weren, maar niet het uitzicht over de Veluwe. Het geeft de gebouwen reliëf en een afwisselend patroon.

Warande te Wetteren (B)

De nieuwe sporthal te Wetteren is door Venhoeve CS ontworpen als een overdekte gedeelte van het park. Het gebouw fungeert als een billboard voor sport en spelen in een aantrekkelijke sport omgeving met moderne faciliteiten. Hierdoor is de Warande een ontmoetingsplaats geworden voor sporters, wandelaars en recreanten.

Westerlaantoren te Rotterdam

Het voormalige hoofdkantoor van Vopak is gerenoveerd tot kantoor- en woongebouw de Westerlaantoren. De Westerlaantoren ligt aan de rand van historische Scheepvaartkwartier en Het Park in Rotterdam. Architectenbureau Ector Hoogstad maakte het ontwerp voor de renovatie en de 5 verdiepingen die bovenop de huidige toren komen. De 1e tot en met 10e verdieping is gereserveerd voor kantoorruimte, van de 11e tot en met de 19e verdieping komen 45 luxe appartementen. De appartementen hebben vrij uitzicht over Het Park, De Maas of over het centrum.