2013

ASR te Utrecht (voor renovatie 2015)

Het pand waarin a.s.r. nu gevestigd is, stamt uit de begin jaren zeventig. De technische installaties zoals klimaatbeheersing en het riool zijn verouderd, het interieur voldoet niet meer aan de huidige moderne maatstaven en er komt weinig daglicht binnen. In oktober 2010 is na grondig onderzoek de beslissing genomen om te renoveren in plaats van te kiezen voor nieuwbouw. Deze beslissing kwam onder andere voort uit het besluit (juli 2009) van de Raad van Bestuur om alle activiteiten van a.s.r. te concentreren op één locatie in de regio Utrecht.

Gemeentehuis Midden-Delfland te Schipluiden

De gemeente Midden-Delfland ontving als eerste gemeente het ‘Cittaslow’-keurmerk, een internationaal stempel voor gemeenten die leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit hoog in het vaandel hebben staan. Het gemeentehuis is volledig CO2 neutraal, gebruikt groene stroom, warmte- en koudeopslag in de bodem in combinatie met energiezuinige warmtepompenen en zonnepanelen op het dak en zonnecellen aan de gevel die dienst doen als buitenzonwering.

Friesmuseum te Leeuwarden

De Friese architect Abe Bonnema gaf meer dan 10 jaar geleden de aanzet voor de nieuwbouw. Bij zijn overlijden in 2001 liet hij 18 miljoen euro na aan het Fries Museum. Wel met twee voorwaarden: 1. bouw op of aan het Zaailand / Wilhelminaplein in Leeuwarden en 2. architect van de nieuwbouw Hubert-Jan Henket. Het nieuwe museum wordt o.a. gekenmerkt door een enorm overkoepeld dak van circa 25 meter hoog dat gedragen wordt door metershoge robuuste kolommen van staal en hout en een “stadsvitrine” aan de voorkant van het gebouw.

Centraal Station te Rotterdam

In 2005 kreeg een team van architecten (genaamd Team CS) de opdracht de nieuwe ov-terminal voor Rotterdam te ontwikkelen. Het ontwerp sluit aan op haar directe omgeving en is ontworpen om te kunnen blijven meegroeien met de eisen van de tijd en het groeiende aantal reizigers. Het Team CS bestaat uit drie bureaus: Benthem Crouwel, Meyer en Van Schooten en West 8 Urban design & landscape architecture.

Fletcher Hotel te Amsterdam

Architecten Jan Benthem en Peter Kropp zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van het nieuwe Fletcher Hotel Amsterdam. Opdracht was om een gebouw te ontwerpen dat op deze plek als landmark het ‘begin’ en het ‘einde’ van de stad kon markeren. De toren onderscheidt zich onder meer door een glazen schil, die vóór de gevel hangt. Deze grote blauwkleurige glazen koker met z’n ronde cirkelvormige gaten is beeldbepalend voor de toren. Daarnaast heeft deze extra schil een geluids- & warmte isolerende functies.

Warande te Wetteren (B)

De nieuwe sporthal te Wetteren is door Venhoeve CS ontworpen als een overdekte gedeelte van het park. Het gebouw fungeert als een billboard voor sport en spelen in een aantrekkelijke sport omgeving met moderne faciliteiten. Hierdoor is de Warande een ontmoetingsplaats geworden voor sporters, wandelaars en recreanten.

Energiehuis te Dordrecht

Met de transformatie van het Energiehuis aan de Noordendijk in Dordrecht heeft dit indrukwekkend industrieel erfgoed een nieuwe bestemming als het ’Huis van de Podiumkunsten’ gekregen. Het Energiehuis werkt samen met een aantal partners zoals Kunstmin, Bibelot, Stichting ToBe inclusief de Popcentrale, Muziektheater Hollands Diep en de Kunstkerk. In het Energie huis is ook grand café | bistro | bar Khotinsky gevestigd! Khotinsky heeft haar naam en identiteit mede ontleend aan de Russische uitvinder en pionier, Achilles De Khotinsky.

Ministeries van Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties te Den Haag

Het JuBi-complex wordt gebouwd voor het ministerie van Veiligheid en Justitie en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Alle bewoners van de Nieuwbouw gaan werken in een werkplekconcept dat uitgaat van werkplekdeling en dus niet van persoonsgebonden werkplekken. De huisvesting is ingedeeld in activiteitsgerelateerde ruimten en er wordt gewerkt volgens het clean desk principe, een randvoorwaarde voor Het Nieuwe Werken.

De Fundatie te Zwolle

Museum De Fundatie in Zwolle, gelegen op de grens tussen de middeleeuwse binnenstad en het open 19e-eeuwse parklandschap van de singels, is uitgebreid met een spectaculair volume op het dak van het voormalig Paleis van Justitie.

Orion te Wageningen

Orion is het tweede onderwijsgebouw, naast het gebouw Forum, op Wageningen Campus. Het gebouw met een vijfhoek als grondvorm en acht verdiepingen hoog, biedt onderwijsfaciliteiten aan 2600 studenten. Door samenvoegen van 6 zalen is het mogelijk een groot auditorium te creëren met 744 zitplaatsen: de Waaierzaal. Oorspronkelijk stond de bouw van Orion gepland in 2018 maar door de forse groei van het aantal studenten aan Wageningen University bleek een tweede onderwijsgebouw naast Forum al veel eerder nodig.

Leiden University College (LUC) The Hague

Den Haag heeft een nieuwe vestiging van het Leiden University College (LUC) The Hague gekregen. Architect Wiel Arets ontwierp de verticale campus in opdracht van ontwikkelaar Anna van Buerenplein bv en gebruiker LUC. De postzegellocatie waarop het LUC is gebouwd wordt omsloten door de trambaan met aansluitend het Den Haag CS, New Babylon, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Koninklijke Bibliotheek.

Lely te Maassluis

In de Dijkpolder in Maassluis is het nieuwe internationale hoofdkantoor voor de Lely Groep gerealiseerd. Het is het meest duurzame industriële gebouw in Europa. De duurzaamheid van het nieuwe bedrijfscomplex van Lely ligt ver boven het gemiddelde niveau liggen. Lely ambieert het hoogst haalbare niveau: de BREEAM score ‘Excellent’ voor het kantoor en ‘Outstanding’ voor de productiehal. In Europa is deze hoogste duurzaamheidonderscheiding voor een gebouw met industriefunctie nog niet eerder toegekend.

Melkfabriek te Hilversum

Het gebouw van de Melkfabriek, werd tot eind 2005 gebruikte door Campina Melkunie als fabriek voor zuivelproducten. Het markante gebouw is een imposant voorbeeld van wederopbouwarchitectuur uit de jaren vijftig. Woningcorporatie Dudok Wonen wilde de oude fabriek graag voor de toekomst behouden. Het historische gebouw heeft nu een woon, werk en leer functie gekregen. Na de herontwikkelt is er een ruimtelijke pand met veel lichtinval ontstaan. Originele details als de karakteristieke bogen en hoge ramen zijn intact gebleven.