Projecten van Claus en Kaan Architecten

Basel te Amsterdam

De Bazel, het voormalige hoofdkantoor van de ABN Amro, is door zijn nieuwe bestemming als gemeentearchief een openbaar toegankelijke bezienswaardigheid geworden. Bij de restauratie zijn veel technische problemen overwonnen om de glazen vloeren en trap te bouwen, het archief te voorzien van granaatbestendige wanden en de kluizen een nieuwe functie te geven.

Central Post te Rotterdam

Central Post is het voormalige stationspostkantoor gelegen naast het Centraal Station in Rotterdam. Het pand is herontwikkeld tot een modern kantoor verzamelgebouw. Central Post vormt een belangrijk onderdeel in de herinrichting van het Centraal Stationsgebied tot een bruisend zakencentrum in de binnenstad.

CJIB te Leeuwarden

De nieuwbouw van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) in Leeuwarden heeft een bijzondere buitenwand van golvend glas. Architectenbureau Claus en Kaan heeft de buitenste glaswand ontworpen bestaand uit een groot aantal gekromde glasplaten, die tegen elkaar aan worden gemonteerd. Door de kromming is het glas bijzonder sterk en vandalismebestendig. Mocht de goudkleurige zonwering niet gesloten zijn dan kunnen de passanten de transparante en witte binnenkant van het pand bekijken.

Huis voor Cultuur en Bestuur te Nijverdal

Het ontwerp van het Huis voor Cultuur en Bestuur van de Gemeente Hellendoorn bestaat uit een aaneenschakeling van imposante tongewelven in baksteen die het gebouw een uitgesproken eigen karakter verlenen. Niet alleen wordt hiermee de functie van belangrijkste publieke gebouw van de gemeente benadrukt, het verleent Nijverdal – iets meer dan een eeuw oud, en zonder duidelijke architectonische signatuur – een sterke nieuwe identiteit.

NFI te Den Haag

Vlak langs de A4 ligt de riante nieuwbouw van het Nederlands Forensisch Instituut. Door de forse buitenmaten van 120 bij 71 meter en de sterke gelaagdheid oogt het als een abstracte doos, die royaal in het groen van het talud ligt. Het terrein rondom het gebouw is ruim bemeten voor toekomstige uitbreidingsplannen.

NIOO – KNAW te Wageningen

Om duurzaamheid kun je tegenwoordig niet heen. Ook al profileert de ontwerper van het NIOO, Claus en Kaan Architecten zich er niet mee, het is voor dit bureau een belangrijke randvoorwaarde voor hun ontwerpen.
Met een opdrachtgever als NIOO komt duurzaamheid echter in een speciaal daglicht te staan. Het NIOO doet onderzoek naar de wisselwerking van planten en dieren met hun omgeving.