<< 2008

Casa da Musica te Porto

Porto heeft een cadeau gekregen van een andere planeet, de afzender is bureau OMA in Rotterdam waarvan Rem Koolhaas in 1999 de prijsvraag won voor een nieuwe concerthal. Het is niet vreemd dat de inwoners van Porto bij eerste aanblik hun nieuwe concertgebouw met een meteoriet hebben vergeleken. Maar wel één van formaat.

DWR te Amsterdam

Het kantoor van Waternet (de vormalige Dienst Waterbeheer en Riolering (DWR) en Hoogheemraadschap Amstel Gooi en Vecht) staat in een bocht van de Amstel. Het gebouw bestaat uit twee torens die verbonden zijn door vier enkele loopbruggen en een dubbele loopbrug. De torens van 13 en 14 verdiepingen zijn aan de zijden die naar elkaar toegekeerd staan rond, en aan de buitenzijden recht.

Muziekgebouw aan ‘t IJ

Het muziekgebouw aan ‘t IJ ligt zoals de naam al doet vermoeden achter het Centraal Station van Amsterdam aan het IJ. De concertzaal is in juni 2005 door Hare Majesteit Koningin Beatrix geopend. Het gebouw is een ontwerp van de Deense architect Kim Nielsen van het architectenbureau 3xNielsen. Amsterdam wilde een Nederlands gebouw met een sterke internationale uitstraling als nieuw visitekaartje voor de stad. Het Deense architectenbureau is gekozen om dit te verwezenlijken vanwege de sobere stijl van hun eerdere projecten.

NFI te Den Haag

Vlak langs de A4 ligt de riante nieuwbouw van het Nederlands Forensisch Instituut. Door de forse buitenmaten van 120 bij 71 meter en de sterke gelaagdheid oogt het als een abstracte doos, die royaal in het groen van het talud ligt. Het terrein rondom het gebouw is ruim bemeten voor toekomstige uitbreidingsplannen.

Philharmonie te Haarlem

Het concertgebouw van Haarlem, van oorsprong een Verenigingsgebouw uit 1893, heeft een grondige restauratie ondergaan en is uitgebreid met nieuwbouw. Het gebouw bestaat uit twee delen: een L-vormig blok gerestaureerde monumenten en daar tegenaan een L-vormig deel nieuwbouw. Hiertussen loopt de foyer, die oud en nieuw met elkaar verbindt. De Kleine Zaal kenmerkt zich door krachtige gekromde vormen, uitgevoerd in roodbruin gebogen hout. Oud en nieuw versterken elkaar maximaal in hun contrast.

Forum ‘t Zand te Utrecht

Het project ‘t Leliepark omvatte de sloop van 144 portiekwoningen uit 1950 zonder lift . In plaats hiervan zijn 152 grotere woningen in de huur en koop teruggebouwd. Met de realisatie van dit project is tegemoetgekomen aan het uitgangspunt van de Gemeente Gouda om de woningdifferentiatie in de wijk Korte Akkeren te verbeteren. Het woningaanbod in de wijk is nu gevarieerder. Dit betekent niet alleen dat duurdere woningen aan de voorraad is toegevoegd, maar dat ook levensloopbestendige woningen en woningen voor senioren zijn gerealiseerd.

Plussenburgh te IJselmonde

Is seniorenhuisvesting per definitie saai, of kan het ook swingen? Voor de Plussenburgh geldt het laatste. Dit moderne en flexibele woonconcept voor ouderen geeft door de golvende betonvlakken en gekleurde glazen galerijen beslist een dynamisch beeld.

Walterbosch Complex te Apeldoorn

De automatiseringsafdeling van de Belastingdienst is gehuisvest op het Walterboscomplex in Apeldoorn. De zestig meter hoge kantoortorens hebben een gevel die volledig uit glas bestaat. Hiervoor hangen vaste lamellen die het zonlicht weren, maar niet het uitzicht over de Veluwe. Het geeft de gebouwen reliëf en een afwisselend patroon.

Basel te Amsterdam

De Bazel, het voormalige hoofdkantoor van de ABN Amro, is door zijn nieuwe bestemming als gemeentearchief een openbaar toegankelijke bezienswaardigheid geworden. Bij de restauratie zijn veel technische problemen overwonnen om de glazen vloeren en trap te bouwen, het archief te voorzien van granaatbestendige wanden en de kluizen een nieuwe functie te geven.

Drie Bouwmeesters te Amsterdam

Langs de rand van de tuinstadwijk Geuzenveld valt het complex de Drie Bouwmeesters op door een sterke horizontale belijning en grote glasvlakken. In De Drie Bouwmeesters zijn volledig vlakke glazen gevels toegepast. Het glas zorgt voor een geheimzinnig vlies, dat soms doorbroken wordt door openstaande ramen, maar weinig prijsgeeft van de achterliggende functies. Een halfverdiepte parkeergarage voorziet in parkeren op eigen terrein. Het dek op de garage functioneert als collectief buitenterrein voor de aangrenzende woningen.

Huis voor Cultuur en Bestuur te Nijverdal

Het ontwerp van het Huis voor Cultuur en Bestuur van de Gemeente Hellendoorn bestaat uit een aaneenschakeling van imposante tongewelven in baksteen die het gebouw een uitgesproken eigen karakter verlenen. Niet alleen wordt hiermee de functie van belangrijkste publieke gebouw van de gemeente benadrukt, het verleent Nijverdal – iets meer dan een eeuw oud, en zonder duidelijke architectonische signatuur – een sterke nieuwe identiteit.

De Andreas, Petrus en Paulusparochie te Maassluis

De nieuwe kerk is gebouwd op initiatief van de Andreas, Petrus en Paulusparochie, die is voortgekomen uit twee afzonderlijke parochies. Het spraakmakende kerkgebouw van Mari Baauw en René Olivier van Royal Haskoning Architecten, dat tot stand is gekomen in nauw overleg met de parochie, is opgetrokken uit ‘tentdoek’ dat over een staalconstructie is gespannen. De kerk moest een gebouw van deze tijd zijn: Compact, energiezuinig en opvallend.

Jobsveem te Rotterdam

Het voormalige pakhuis en rijksmonument Jobsveem, ook wel St. Job geheten, op de kade van de Rotterdamse Lloydpier heeft een ingrijpende verandering ondergaan. Het vroegere pakhuis had sinds zijn voltooiing in 1913 een uitermate gesloten karakter. Met de herbestemming van het pakhuis tot woongebouw met commerciële ruimten, heeft het daglicht zijn intrede gedaan in het gebouw. Het bijzondere karakter is bewaard, terwijl nu drie glazen atria daglicht het gebouw binnenlaten.

Las Palmas te Rotterdam

Het werkplaatsengebouw van de Holland-Amerika Lijn heeft net als de aankomsthal (Cruise Terminal) en het hoofdkantoor (Hotel New York) na de restauratie een nieuwe naam en nieuwe functie gekregen. Las Palmas huisvest het Nederlands Fotomuseum, een cultureel centrum (LPII) en een restaurant. Op de twee bovenste lagen is verhuurbare kantoorruimte gecreëerd en op het dak van het gebouw is een penthouse geplaatst met kantoorruimte voor projectontwikkelaar OVG.

Parkrand te Amsterdam

Enorme bloempotten met bomen brengen de tuinstad in Parkrand tot leven. De binnentuinen in het blok zijn het voorportaal van het park. Tegelijkertijd zetten de ontwerpers juist de woonkamer buiten: de royale buitenkamers voor gemeenschappelijk gebruik zijn zeer huiselijk ingericht als zitkamer, eetkamer en speelkamer.

Kraton 230 te Rotterdam

Het nieuwe onderkomen van de lokale radio- en televisiezender RTV Rijnmond maakt als fase 4a onderdeel uit van de herontwikkeling van de Schiecentrale aan de Rotterdamse Lloydstraat. Het gebouw, waarin behalve RTV Rijnmond ook nog andere bedrijven zijn gevestigd, vormt samen met de Schiecentrale, het 25kV gebouw, hotel-restaurant STROOM en de nieuwbouw van fase 4b het hart van de audiovisuele bedrijvigheid in Rotterdam.

Scherf -13 te Utrecht

Scherf 13 is een autoluw wooncomplex, met parkeren onder het hofdek en het appartementengebouw. Boven het dek kruisen tot 24 m lange loopbruggen tussen twee bouwvolumes. Vanaf het park in Terwijde gezien rijst het appartementencomplex van Scherf 13 als een ijsschots uit de grond op. Door de hoogte geleidelijk te laten oplopen van 2 tot maximaal 7 bouwlagen, maakt het langgerekte gebouw minder inbreuk op de omgeving dan het oorspronkelijk voorgeschreven hoge bouwblok.