2015 >>

Alliander te Duiven

Alles is tijdelijk. Dat is één van de universele waarheden die architect Thomas Rau als uitgangspunt nam bij de huisvesting van Alliander. Een andere belangrijke is: De aarde is een gesloten systeem. Er komt niets bij. De middelen zijn eindig. Maar de gevolgen zijn permanent. Het antwoord hierop is: circulair bouwen.

Antinori Nel Chianti Classico te Bargino

In Bargino (vlakbij Florence) zit het kloppende hart van het wijnhuis “Antinori Nel Chianti Classico” verscholen in de bergen. Het golvende gebouw, gehuld in een terracotta schutkleur is één met zijn omgeving. Aangekomen bij een gigantisch entree met muren als uit de berg gehouwen verdedigingswerken, laat een bewaker ons door alsof wij voor een geplande rondleiding komen. :-)

Via een uit cortenstaal vervaardigde trap (die als een wervelwind omhoog cirkelt) loop ik naar de ingang van het immense complex.

Bunker #599 te Everdingen

Een schijnbaar onverwoestbare bunker is doormidden gezaagd. Het laat mensen op een andere manier naar de omgeving kijken en tegelijkertijd ontstaat er door het binnenste van de bunker (groepsschuilplaats) te laten zien een andere kijk op de 400 nog overgebleven groepsschuilplaatsen.

Ciudad de las Artes y las Ciencias te Valencia

Ciudad de las Artes y las Ciencias (CAC), oftewel de Stad van de Kunst en Wetenschap is ontworpen door Santiago Calatrava. Het gebouwencomplex dat 6 gebouwen telt is gelegen in het Jardín del Turia (Turia park), midden in het hart van Valencia, en beslaat hiervan ongeveer 2 km². L’Hemisferic bevat een 3D IMAX-bioscoop en werd als eerste gebouw van het Ciudad de las Artes y las Ciencias geopend voor publiek. L’Hemisferic heeft als bijnaam ‘Het Oog’, waarbij het ooglid openslaat op het omliggende water.

Eurojust te Den Haag

Hoe zorg je voor een zwaar beveiligingsniveau zonder je gebouw in een bunker te veranderen? Dat was één van de uitdagingen bij het realiseren van Eurojust. Projectdirecteur Jacques Vos van Eurojust legt uit: “We zijn een publieke organisatie, dus is een transparante uitstraling gewenst. Maar dan wel op een manier die robuust genoeg is om de veiligheid zeker te stellen.”

Port Of Antwerpen

Het Havengebied van Antwerpen kent een zeer grote diversiteit aan functies. In de eerste plaats uiteraard als haven maar ook logistiek middelpunt van water naar land, container vervoer, overslag & opslag van bulk producten en als bunkerplek. Daarnaast kent het diverse locaties voor de chemische industrie, olieopslag & verwerking en huisvest het eveneens de kerncentrale doel.

Port Of Antwerpen (Container afhandeling)

De haven van Antwerpen kent een afmeting van 88 hectare en is een van de belangrijkste economische motoren van Vlaanderen en België. De laatste jaren kende de haven een forse groei, waarbij onder meer het aandeel van vloeibare bulk en containers flink de hoogte in ging. De groei van het containertransport heeft een grote impact op de koers van de haven en de bedrijvigheid die dat met zich meebrengt.

Port Of Rotterdam

De Rotterdamse haven is één van de grootste zeehavens van Europa. De haven dankt zijn leidende positie aan de uitstekende bereikbaarheid via zee, aan de intermodale verbindingen en aan de 175.000 mensen die in en voor het haven- en industriegebied werkzaam zijn. Het is de plek waar grenzeloze ambities worden waargemaakt.

RUG-LAB Of Groningen (Gevel 2016)

In februari 2016 naar de expositie over de dan inmiddels overleden Davis Bowie. Naast deze prachtige expositie ook een mooie gelegenheid om één van de mooiste gevels in Nederland nog een keer vast te leggen. De zon of beter gezegd de schaduw, geeft de toch al integrerende gevel een mystieke touch.

Station Lyon Airport

Station Lyon-Saint Exupéry TGV is een spoorwegstation bij de Luchthaven Lyon-Saint Exupéry. Het stationsgebouw is een ontwerp van Santiago Calatrava. Dit station wordt enkel bediend door hogesnelheidstreinen en geeft hierdoor geen aansluiting op het regionaal TER spoornet. Voor de Olympische Winterspelen 1992 in Albertville was de dit station tijdelijk geopend samen met de aantakking van de hogesnelheidslijn op de Lyon – Chambéry spoorlijn. Hierdoor konden de bezoekers met het vliegtuig aankomen en met de trein vervoerd worden naar Albertville voor de spelen.

Station Reggio Emilia

Terwijl we hier in Nederland nog steeds smachten naar een goede supersnelle trein van Italiaanse bodem, heeft men in Italië een super trein gekocht in Frankrijk en de beste architect van Spanje opdracht gegeven voor een flitsend treinstation. Dus goed opletten Nederlandse kneuzen. Je reist niet voor een dubbeltje eerste klasse.

Tea House te Vreeland

Sinds een aantal jaren maken de twee groepsschuilplaatsen op het landgoed Vreeland deel van een complex dat getransformeerd tot een cocktail van high-end zakelijke en sportieve voorzieningen. Stallen en polo velden vormen de kern van het landgoed. Het tea house op de top van één van de bunkers is bedoeld als een bedrijf retraite en heeft zicht op de polo velden.