2008

Cafe Open te Amsterdam

Café-restaurant OPEN is een eenvoudig, puur, transparant volume. Het past exact op de bestaande spoorbrug aan de Westerdokskade te Amsterdam. Met hun golvende beweging vormen de tuimelramen een elegante glazen façade die de modernistische doos nuanceert. Twee volumes met de keuken, garderobe, toiletten en bar staan los in de ruimte. Zodoende blijft de totale ruimte binnen ervaarbaar en heeft het interieur een ruim en luchtig karakter.

Conservatorium te Amsterdam

Het Conservatorium was gevestigd in het pand van de voormalige Rijkspostspaarbank, maar verhuisde in april 2008 naar nieuwbouw aan het Oosterdok in Amsterdam. Het nieuwe gebouw is een ontwerp van architect Frits van Dongen. In het nieuwe gebouw bevinden zich diverse zalen die voor concerten, workshops en masterclasses geschikt zijn. Daarnaast beschikt het gebouw over vele leskamers, die aan de binnenzijde van het gebouw liggen en alle door een gang omgeven zijn, volgens Japans model.

Cultuurcluster te Enschede

In Roombeek zijn de restanten van een textielfabriek benut om er een cultuurcluster te vestigen. Hierin zijn een museum met woningen en enkele andere functies gekomen. Bijzondere elementen, zoals geweven stalen gordijnen rondom een toren en getordeerde sheddaken vroegen om nieuwe technische oplossingen.

Faculteit Educatie te Utrecht

De Faculteit Educatie vormt de westelijke beëindiging van de ‘kashbah-zone’ van de Uithof, de Utrechtse universiteitscampus. De kleurige westgevel refereert aan de snelheid van het langsrazende verkeer, maakt het gebouw schaalloos en abstract en geeft de Hogeschool Utrecht een gezicht naar de stad toe: een metafoor voor de veelkleurigheid van de HU-gemeenschap.

La Grande Cour te Amsterdam

Het voormalige rangeerterrein op het Westerdokseiland heeft plaats gemaakt voor een modern stedelijk landschap met een hoge bebouwingsdichtheid. La Grande Cour, het meest zuidelijk gelegen project, is het resultaat van de samenwerking tussen drie architectenbureaus. Meyer en Van Schooten, de Architecten Cie en Heren 5 Architecten. Ondanks uniforme schil van het bouwblok is het handschrift van de verschillende bureaus goed te herkennen.

Nationaal Muziekkwartier te Enschede

Het Nationaal Muziekkwartier is een multifunctioneel muziek- en theatercentrum in het hart van Enschede. Podium Twente, Poppodium Atak en de Muziekschool Twente hebben er hun nieuwe thuisbasis; verder maken de Nationale Reisopera, het Orkest van het Oosten en het Conservatorium ArtEZ gebruik van de accommodatie. Om deze diverse instellingen – elk met hun eigen publiek – te accommoderen, is een flexibel gebouw ontworpen waarin de voordelen van gezamenlijke huisvesting optimaal worden benut.

RUG Faculteit Medische Wetenschappen

Een beetje eigenwijs is het wel, zo’n gouden blob die met een vinger wijst naar het toekomstige universiteitsplein en die sterk contrasteert met de omgeving. Maar de blob past goed bij de wens van de Rijksuniversiteit Groningen om haar imago als moderne universiteit te versterken met de bouw van opvallende gebouwen op beeldbepalende plekken.

Schiecentrale 4b te Rotterdam

Schiecentrale fase 4b maakt onderdeel van de herontwikkeling van de vroegere Schiehavencentrale en omgeving. De combinatie van kantoorruimten, woningen en woonwerkeenheden brengt meer leven in het gebied, dat de afgelopen jaren is uitgegroeid tot het audiovisuele centrum van de stad Rotterdam. Schiecentrale fase 4b voorziet het complex van verschillende typen nieuwbouw woningen, voor mensen die nauw bij de audiovisuele wereld zijn betrokken of mensen met andere creatieve beroepen.