2009

Aramis te Roosendaal

Door een fusie van twee wooncorporaties tot Aramis ontstond de behoefte om het wijk- en teamgericht werken beter op één plek te ondersteunen. De bundeling van de klantencentra van verschillende maatschappelijke organisaties tot één loket voor wonen, welzijn en zorg leverde eveneens een nieuwe ruimtebehoefte op. Tegelijkertijd was er de behoefte de werkwijze te moderniseren. De nieuwbouw moest een open en transpante werkomgeving worden. Prettig om in te werken en uitnodigend voor de bezoekers.

Het Elicium (Rai) te Amsterdam

Het Elicium, ontrolt zich in één vloeiende beweging omhoog de lucht in. Het 46 meter hoge gebouw valt van verre op en geeft het oude congrescentrum een nieuw gezicht. Deze nieuwbouw is ontworpen door Benthem Crouwel Architects. Het Elicium bestaat uit een horizontaal deel dat zich op pootjes vijf meter boven de grond bevindt en een verticaal deel van zeven verdiepingen hoog.

Hermitage te Amsterdam

Het gebouw waar nu de Hermitage Amsterdam is gevestigd, was 324 jaar lang een tehuis voor ouderen. Toen aan het einde van de twintigste eeuw bleek dat zorginstelling Amstelhof niet meer voldeed aan de eisen van de tijd, werd gezocht naar een nieuwe bestemming.

Sinds juni 2009 is hier de Hermitage Amsterdam gevestigd.

Mercedes Benz te Stuttgard (Duitsland)

The Mercedes-Benz Museum is an automotive museum housed in Stuttgart, Germany. The current building, which stands directly outside the main gate of the Daimler factory in Stuttgart-Untertürkheim, was designed by UN Studio. It is based on a unique cloverleaf concept using three overlapping circles with the center removed to form a triangular atrium. The building’s height and “double helix” interior were designed to maximise space, providing 16,500 square metres of exhibition space on a footprint of just 4,800 square metres.

Ministerie van Financiën te Den Haag

Het ministerie van Financiën heeft bij de recente renovatie een complete metamorfose ondergaan. Meyer en Van Schooten Architecten maakte van het gesloten bolwerk een verrassend open en transparant overheidsgebouw. Het uit 1975 daterende ministeriegebouw was volstrekt verouderd. Zo ontbrak elke vorm van thermische isolatie. De uitkragende betonnen borstweringen waren vastgestort aan de verdiepingsvloeren en de eigenlijke gevelpuien bestonden uit ongeïsoleerde staalprofielen met enkelglas.

Mumuth te Graz (Oostenrijk)

Het Mumuth is één van faculteitsgebouwen voor de Universität für Musik und Darstellende Kunst. Het is een opleidingsinstituut waar zeer veel verschillende muziekgenres worden beoefend, zoals jazz, klassieke muziek en zang, opera en elektronische muziek. Het ontwerp van het Mumuth met de golvende twist is gebaseerd op de ervaringen die het bureau bij voorgaande projecten heeft opgedaan, maar zijn in Graz benut voor het vervolmaken van de betontechniek.

Radix te Wageningen

Radix is een gezamelijk onderwijs- & onderzoeksgebouw. Het Latijnse woord ‘Radix’ staat in de botanische wetenschappen voor de wortel van een plant. Flexibiliteit en transparantie zijn de belangrijkste kenmerken van het nieuwe gebouw Radix voor de Plant Sciences Group van de universiteit in Wageningen. Het heeft volledig glazen gevels, grote patio’s en alle binnenwanden kunnen worden verplaatst zonder dat het aanpassingen vraagt aan de installaties. Zo kunnen in de toekomst kantoren worden ingericht waar nu laboratoria zijn.

RUG – LAB

Op het terrein van het academisch ziekenhuis aan de rand van de Groningse binnenstad staat een met een vrijwel volledig gesloten gevel omhult Research Laboratorium, waar absoluut geen daglicht in de onderzoeksruimten mag komen. Plooien met wisselende golven geven een opvallend accent aan de hoeken van het gebouw. Eenmaal binnen blijkt dit gesloten bolwerk door de twee kegelvormige lichtkokers verrassend transparant. De onder een schuine hoeken en omgedraaid ten opzichte van elkaar gepositioneerde lichtkokers leveren een levendig beeld dwars door het gebouw met haar in kleur verlopende gangvloeren en wanden.