Cultuur

Boekenberg te Spijkenisse

De bibliotheek is ontworpen om het lezen te promoten. Door de verschillende programma-onderdelen zoals kantoren, vergaderruimtes en auditorium vertikaal te stapelen, zijn er brede terrassen ontstaan van verschillende groottes waarop de boekenkasten zijn gepositioneerd. De terrassen worden door middel van trappen met elkaar verbonden en vormen een doorgaande route om de berg heen naar de top.

Bunker #599 te Everdingen

Een schijnbaar onverwoestbare bunker is doormidden gezaagd. Het laat mensen op een andere manier naar de omgeving kijken en tegelijkertijd ontstaat er door het binnenste van de bunker (groepsschuilplaats) te laten zien een andere kijk op de 400 nog overgebleven groepsschuilplaatsen.

Cafe Open te Amsterdam

Café-restaurant OPEN is een eenvoudig, puur, transparant volume. Het past exact op de bestaande spoorbrug aan de Westerdokskade te Amsterdam. Met hun golvende beweging vormen de tuimelramen een elegante glazen façade die de modernistische doos nuanceert. Twee volumes met de keuken, garderobe, toiletten en bar staan los in de ruimte. Zodoende blijft de totale ruimte binnen ervaarbaar en heeft het interieur een ruim en luchtig karakter.

Casa da Musica te Porto

Porto heeft een cadeau gekregen van een andere planeet, de afzender is bureau OMA in Rotterdam waarvan Rem Koolhaas in 1999 de prijsvraag won voor een nieuwe concerthal. Het is niet vreemd dat de inwoners van Porto bij eerste aanblik hun nieuwe concertgebouw met een meteoriet hebben vergeleken. Maar wel één van formaat.

Calatrava te Valencia

De architect Calatrava levert altijd voer voor de camera. Het lijnenspel die hij in zijn bouwwerken brengt levert prachtige en soms vervreemdende beelden op. In zijn geboorteplaats Valencia kun je een aatal prachtige gebouwen van zijn hand bewonderen.

Conservatorium te Amsterdam

Het Conservatorium was gevestigd in het pand van de voormalige Rijkspostspaarbank, maar verhuisde in april 2008 naar nieuwbouw aan het Oosterdok in Amsterdam. Het nieuwe gebouw is een ontwerp van architect Frits van Dongen. In het nieuwe gebouw bevinden zich diverse zalen die voor concerten, workshops en masterclasses geschikt zijn. Daarnaast beschikt het gebouw over vele leskamers, die aan de binnenzijde van het gebouw liggen en alle door een gang omgeven zijn, volgens Japans model.

Cultuurcluster te Enschede

In Roombeek zijn de restanten van een textielfabriek benut om er een cultuurcluster te vestigen. Hierin zijn een museum met woningen en enkele andere functies gekomen. Bijzondere elementen, zoals geweven stalen gordijnen rondom een toren en getordeerde sheddaken vroegen om nieuwe technische oplossingen.

De Fundatie te Zwolle

Museum De Fundatie in Zwolle, gelegen op de grens tussen de middeleeuwse binnenstad en het open 19e-eeuwse parklandschap van de singels, is uitgebreid met een spectaculair volume op het dak van het voormalig Paleis van Justitie.

Energiehuis te Dordrecht

Met de transformatie van het Energiehuis aan de Noordendijk in Dordrecht heeft dit indrukwekkend industrieel erfgoed een nieuwe bestemming als het ’Huis van de Podiumkunsten’ gekregen. Het Energiehuis werkt samen met een aantal partners zoals Kunstmin, Bibelot, Stichting ToBe inclusief de Popcentrale, Muziektheater Hollands Diep en de Kunstkerk. In het Energie huis is ook grand café | bistro | bar Khotinsky gevestigd! Khotinsky heeft haar naam en identiteit mede ontleend aan de Russische uitvinder en pionier, Achilles De Khotinsky.

Het Elicium (Rai) te Amsterdam

Het Elicium, ontrolt zich in één vloeiende beweging omhoog de lucht in. Het 46 meter hoge gebouw valt van verre op en geeft het oude congrescentrum een nieuw gezicht. Deze nieuwbouw is ontworpen door Benthem Crouwel Architects. Het Elicium bestaat uit een horizontaal deel dat zich op pootjes vijf meter boven de grond bevindt en een verticaal deel van zeven verdiepingen hoog.

Filmmuseum te Amsterdam

Het Filmmuseum is gevestigd op een prominente plek aan de noordelijke IJ-oever, tegenover het Centraal Station. Het nieuwe Filmmuseum (bruto oppervlakte circa 7200 m2) geeft onderdak aan vier filmzalen met respectievelijk driehonderd, honderdtwintig en tachtig zitplaatsen. Ook is er ruimte voor tentoonstellingen en educatieve activiteiten (1200 m2), bibliotheek, studiecentrum, werkruimten en horeca en winkel.

Friesmuseum te Leeuwarden

De Friese architect Abe Bonnema gaf meer dan 10 jaar geleden de aanzet voor de nieuwbouw. Bij zijn overlijden in 2001 liet hij 18 miljoen euro na aan het Fries Museum. Wel met twee voorwaarden: 1. bouw op of aan het Zaailand / Wilhelminaplein in Leeuwarden en 2. architect van de nieuwbouw Hubert-Jan Henket. Het nieuwe museum wordt o.a. gekenmerkt door een enorm overkoepeld dak van circa 25 meter hoog dat gedragen wordt door metershoge robuuste kolommen van staal en hout en een “stadsvitrine” aan de voorkant van het gebouw.

Hermitage

De openheid in het Stadshuisontwerp van 3xNielsen viel zo goed in de smaak bij het college van Nieuwegein, dat hier nauwelijks concessies zijn gedaan. Aan de buitenzijde valt de tweedehuidgevel op, die het gebouw maar ten dele bedekt en een kristalvorm suggereert. Deze tweede huid is vooral bedoeld om het genoemde effect te creëren in combinatie met zonwering. De eerste huid is een volwaardige klimaatscheiding van geïsoleerde prefab betonnen borstweringen en aluminium raamstroken. De tweede huid bedekt vooral die plaatsen waar zich werkruimten bevinden en de niet-publieke delen.

Hiswa Paviljoen te Amsterdam

Het HISWA-paviljoen is bovenal een huis voor boten, al liggen die hier in het water aan de aanlegsteigers. Omdat het paviljoen verdiept ligt, kan er direct vanaf het café-restaurant worden geserveerd aan de steigers rondom de paviljoenveranda. De 6 meter brede arcade heeft een hoefijzervormige plattegrond, waarop de 18 parabolische spanten zijn opgesteld. De paraboolvorm van de arcade grijpt terug op de botenhuizen in Canada bij Lake Muskoka. De horeca-, sanitair- en kantoorfuncties zijn hiertussen geplaatst.

Jopenkerk te Haarlem

Brouwerij Jopenkerk is een Nederlandse brouwerij uit Haarlem dat is voortgekomen uit de in 1992 opgerichte Stichting Haarlems Biergenootschap. Jopen beschikte tot 2010 niet over een eigen brouwerij maar maakte gebruik van de faciliteiten van andere brouwerijen. De naam Jopen is ontleend aan de vaten van 112 liter waarin vroeger het Haarlemse bier werd vervoerd. Sinds 11 november 2010 is de brouwerij gevestigd in de voormalige Jacobskerk en is er een café- en restaurantfunctie.

Las Palmas te Rotterdam

Het werkplaatsengebouw van de Holland-Amerika Lijn heeft net als de aankomsthal (Cruise Terminal) en het hoofdkantoor (Hotel New York) na de restauratie een nieuwe naam en nieuwe functie gekregen. Las Palmas huisvest het Nederlands Fotomuseum, een cultureel centrum (LPII) en een restaurant. Op de twee bovenste lagen is verhuurbare kantoorruimte gecreëerd en op het dak van het gebouw is een penthouse geplaatst met kantoorruimte voor projectontwikkelaar OVG.

Mercedes Benz te Stuttgard (Duitsland)

The Mercedes-Benz Museum is an automotive museum housed in Stuttgart, Germany. The current building, which stands directly outside the main gate of the Daimler factory in Stuttgart-Untertürkheim, was designed by UN Studio. It is based on a unique cloverleaf concept using three overlapping circles with the center removed to form a triangular atrium. The building’s height and “double helix” interior were designed to maximise space, providing 16,500 square metres of exhibition space on a footprint of just 4,800 square metres.

Muziekcentrum te Utrecht

Een reusachtige pillenstrip verbindt vier muziekzalen met de symfoniezaal van Vredenburg. Onder dit nieuwe beeldmerk van het Muziekpaleis kunnen vijf bands en orkesten tegelijk spelen, zonder overlast voor elkaar en voor de buren. Alles staat hier in het kader van geluid.

Muziekgebouw aan ‘t IJ

Het muziekgebouw aan ‘t IJ ligt zoals de naam al doet vermoeden achter het Centraal Station van Amsterdam aan het IJ. De concertzaal is in juni 2005 door Hare Majesteit Koningin Beatrix geopend. Het gebouw is een ontwerp van de Deense architect Kim Nielsen van het architectenbureau 3xNielsen. Amsterdam wilde een Nederlands gebouw met een sterke internationale uitstraling als nieuw visitekaartje voor de stad. Het Deense architectenbureau is gekozen om dit te verwezenlijken vanwege de sobere stijl van hun eerdere projecten.


Mumuth te Graz (Oostenrijk)

Het Mumuth is één van faculteitsgebouwen voor de Universität für Musik und Darstellende Kunst. Het is een opleidingsinstituut waar zeer veel verschillende muziekgenres worden beoefend, zoals jazz, klassieke muziek en zang, opera en elektronische muziek. Het ontwerp van het Mumuth met de golvende twist is gebaseerd op de ervaringen die het bureau bij voorgaande projecten heeft opgedaan, maar zijn in Graz benut voor het vervolmaken van de betontechniek.

Nationaal Muziekkwartier te Enschede

Het Nationaal Muziekkwartier is een multifunctioneel muziek- en theatercentrum in het hart van Enschede. Podium Twente, Poppodium Atak en de Muziekschool Twente hebben er hun nieuwe thuisbasis; verder maken de Nationale Reisopera, het Orkest van het Oosten en het Conservatorium ArtEZ gebruik van de accommodatie. Om deze diverse instellingen – elk met hun eigen publiek – te accommoderen, is een flexibel gebouw ontworpen waarin de voordelen van gezamenlijke huisvesting optimaal worden benut.

Philharmonie te Haarlem

Het concertgebouw van Haarlem, van oorsprong een Verenigingsgebouw uit 1893, heeft een grondige restauratie ondergaan en is uitgebreid met nieuwbouw. Het gebouw bestaat uit twee delen: een L-vormig blok gerestaureerde monumenten en daar tegenaan een L-vormig deel nieuwbouw. Hiertussen loopt de foyer, die oud en nieuw met elkaar verbindt. De Kleine Zaal kenmerkt zich door krachtige gekromde vormen, uitgevoerd in roodbruin gebogen hout. Oud en nieuw versterken elkaar maximaal in hun contrast.

Tea House te Vreeland

Sinds een aantal jaren maken de twee groepsschuilplaatsen op het landgoed Vreeland deel van een complex dat getransformeerd tot een cocktail van high-end zakelijke en sportieve voorzieningen. Stallen en polo velden vormen de kern van het landgoed. Het tea house op de top van één van de bunkers is bedoeld als een bedrijf retraite en heeft zicht op de polo velden.

Warande te Wetteren (B)

De nieuwe sporthal te Wetteren is door Venhoeve CS ontworpen als een overdekte gedeelte van het park. Het gebouw fungeert als een billboard voor sport en spelen in een aantrekkelijke sport omgeving met moderne faciliteiten. Hierdoor is de Warande een ontmoetingsplaats geworden voor sporters, wandelaars en recreanten.