Overheidsinstelling

CJIB te Leeuwarden

De nieuwbouw van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) in Leeuwarden heeft een bijzondere buitenwand van golvend glas. Architectenbureau Claus en Kaan heeft de buitenste glaswand ontworpen bestaand uit een groot aantal gekromde glasplaten, die tegen elkaar aan worden gemonteerd. Door de kromming is het glas bijzonder sterk en vandalismebestendig. Mocht de goudkleurige zonwering niet gesloten zijn dan kunnen de passanten de transparante en witte binnenkant van het pand bekijken.

DUO te Groningen

Het nieuwe hoogbouwkantoor voor twee overheidsdiensten aan de Groningse Kempkensberg valt op door zijn galante vormgeving.

De torens zijn alzijdig afgerond en voorzien van witte vinnen in de gevels. Deze dynamisch gevormde vinnen spelen een belangrijke rol in het beperken van de energiebehoefte en het verhogen van het comfort voor de gebruikers

Basel te Amsterdam

De Bazel, het voormalige hoofdkantoor van de ABN Amro, is door zijn nieuwe bestemming als gemeentearchief een openbaar toegankelijke bezienswaardigheid geworden. Bij de restauratie zijn veel technische problemen overwonnen om de glazen vloeren en trap te bouwen, het archief te voorzien van granaatbestendige wanden en de kluizen een nieuwe functie te geven.

Gemeentehuis Hardenberg

Naar het ontwerp van Branimir Medic en Pero Puljiz (de Architekten Cie.) heeft de gemmeente Hardenberg een nieuw gemeentehuis gerealiseerd. Het gemeentehuis is een in het oog springend onderdeel van het nieuwe stadspark voor de inwoners. De parkeervoorziening welke zich half verdiept en gedeeltelijk bovengronds begeeft, wordt door een natuurlijk groene heuvel aan het zicht onttrokken.

Gemeentehuis Midden-Delfland te Schipluiden

De gemeente Midden-Delfland ontving als eerste gemeente het ‘Cittaslow’-keurmerk, een internationaal stempel voor gemeenten die leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit hoog in het vaandel hebben staan. Het gemeentehuis is volledig CO2 neutraal, gebruikt groene stroom, warmte- en koudeopslag in de bodem in combinatie met energiezuinige warmtepompenen en zonnepanelen op het dak en zonnecellen aan de gevel die dienst doen als buitenzonwering.

Huis voor Cultuur en Bestuur te Nijverdal

Het ontwerp van het Huis voor Cultuur en Bestuur van de Gemeente Hellendoorn bestaat uit een aaneenschakeling van imposante tongewelven in baksteen die het gebouw een uitgesproken eigen karakter verlenen. Niet alleen wordt hiermee de functie van belangrijkste publieke gebouw van de gemeente benadrukt, het verleent Nijverdal – iets meer dan een eeuw oud, en zonder duidelijke architectonische signatuur – een sterke nieuwe identiteit.

Ministerie van Financiën te Den Haag

Het ministerie van Financiën heeft bij de recente renovatie een complete metamorfose ondergaan. Meyer en Van Schooten Architecten maakte van het gesloten bolwerk een verrassend open en transparant overheidsgebouw. Het uit 1975 daterende ministeriegebouw was volstrekt verouderd. Zo ontbrak elke vorm van thermische isolatie. De uitkragende betonnen borstweringen waren vastgestort aan de verdiepingsvloeren en de eigenlijke gevelpuien bestonden uit ongeïsoleerde staalprofielen met enkelglas.

Ministeries van Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties te Den Haag

Het JuBi-complex wordt gebouwd voor het ministerie van Veiligheid en Justitie en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Alle bewoners van de Nieuwbouw gaan werken in een werkplekconcept dat uitgaat van werkplekdeling en dus niet van persoonsgebonden werkplekken. De huisvesting is ingedeeld in activiteitsgerelateerde ruimten en er wordt gewerkt volgens het clean desk principe, een randvoorwaarde voor Het Nieuwe Werken.

NFI te Den Haag

Vlak langs de A4 ligt de riante nieuwbouw van het Nederlands Forensisch Instituut. Door de forse buitenmaten van 120 bij 71 meter en de sterke gelaagdheid oogt het als een abstracte doos, die royaal in het groen van het talud ligt. Het terrein rondom het gebouw is ruim bemeten voor toekomstige uitbreidingsplannen.

Provinsjehûs Provinsje Fryslân te Ljouwert

In het centrum van Leeuwarden is op de locatie waar het Provinsjehûs eerder was gehuisvest, het nieuwe Provinciehuis van de Provinsje Fryslân gebouwd. Eerst werd het voormalige provinciehuis gesloopt, met uitzondering van de monumentale panden, waaronder de Statenzaal. Deze zijn blijven bestaan, gerenoveerd en geïntegreerd in de nieuwe huisvesting.

Stadhuis te Nieuwegein

De openheid in het Stadshuisontwerp van 3xNielsen viel zo goed in de smaak bij het college van Nieuwegein, dat hier nauwelijks concessies zijn gedaan. Aan de buitenzijde valt de tweedehuidgevel op, die het gebouw maar ten dele bedekt en een kristalvorm suggereert. Deze tweede huid is vooral bedoeld om het genoemde effect te creëren in combinatie met zonwering. De eerste huid is een volwaardige klimaatscheiding van geïsoleerde prefab betonnen borstweringen en aluminium raamstroken. De tweede huid bedekt vooral die plaatsen waar zich werkruimten bevinden en de niet-publieke delen.

Stadskantoor te Utrecht

Het nieuwe Stadskantoor Utrecht staat vlak naast de in aanbouw zijnde stationshal en weet zich een plek te veroveren tussen alle vervoersaaderen van trein, tram, bus en taxi. Het ontsluiten van het kantoor in combinatie met al deze vervoersaaderen is nog in volle gang maar ziet er nu al spectucalair uit. Het stadskantoor is tevens bestemd voor publieke functies welke in de onderste verdiepingen zijn gehuisvest.

Walterbosch Complex te Apeldoorn

De automatiseringsafdeling van de Belastingdienst is gehuisvest op het Walterboscomplex in Apeldoorn. De zestig meter hoge kantoortorens hebben een gevel die volledig uit glas bestaat. Hiervoor hangen vaste lamellen die het zonlicht weren, maar niet het uitzicht over de Veluwe. Het geeft de gebouwen reliëf en een afwisselend patroon.